zywieniesportowcow.pl

Mule • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pysznego sposobu na mule? Wypróbuj nasz przepis! Połączenie delikatnych małży z aromatycznym sosem na bazie białego wina i soczystych pomidorów sprawia, że ten przepis jest pełen wyrazistych smaków i śródziemnomorskiego klimatu. Poznaj nasz przepis!

Mule

Szukasz pysznego sposobu na mule? Wypróbuj nasz przepis! Połączenie delikatnych małży z aromatycznym sosem na bazie białego wina i soczystych pomidorów sprawia, że ten przepis jest pełen wyrazistych smaków i śródziemnomorskiego klimatu. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mule - 1000 g
szalotka - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
pomidory krojone z puszki - 380 g
wino białe, wytrawne - 180 ml
natka pietruszki - 0,3 szt.
cytryna - 0,5 szt.
masło - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 60 ml
sól - 1 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
chili mielone - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MULE:
Mule starannie myjemy w wodzie i zeskrobujemy z nich wszystkie narośla. Wyrzucamy muszle, które są jakoś uszkodzone lub otwarte. Płuczemy mule jeszcze raz i odsączamy.
2.PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK:
Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Czosnek wyciągamy z łupiny, zgniatamy nożem i również siekamy. Ustawiamy patelnię na kuchence i rozgrzewamy na niej masło oraz oliwę. Wrzucamy szalotkę na gorący tłuszcz, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek.
3.DODAJEMY WINO:
Wlewamy na patelnię wino (jeśli chcesz, możesz użyć bezalkoholowego) i mieszamy. Redukujemy wino prawie do zera.
4.DODAJEMY POMIDORY:
Otwieramy puszkę i dodajemy pomidory na patelnię. Mieszamy.
5.DOPRAWIAMY SOS:
Dodajemy pieprz i sól oraz chili. Mieszamy wszystko i gotujemy przez 5 minut.
6.DODAJEMY MULE:
Do sosu wrzucamy mule i przykrywamy patelnię pokrywką. Zwiększamy ogień i gotujemy je do momentu, w którym się otworzą (zwykle trwa to ok. 6-7 minut). Co jakiś czas potrząsamy patelnią, aby przemieszać sos.
7.WYKAŃCZAMY SOS:
Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Szatkujemy ją i dodajemy do sosu. Myjemy i osuszamy cytrynę, a potem ścieramy połowę skórki i dodajemy ją do sosu (jeśli chcesz, aby sos miał mniej cytrusowy charakter, dodaj skórkę z ¼ cytryny).
8.PODAJEMY MULE:
Gotowe mule podajemy w głębokich talerzach w towarzystwie świeżego pieczywa i masła lub oliwy.
Mule

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MULE

Mule starannie myjemy w wodzie i zeskrobujemy z nich wszystkie narośla. Wyrzucamy muszle, które są jakoś uszkodzone lub otwarte. Płuczemy mule jeszcze raz i odsączamy.

2

PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK

Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Czosnek wyciągamy z łupiny, zgniatamy nożem i również siekamy. Ustawiamy patelnię na kuchence i rozgrzewamy na niej masło oraz oliwę. Wrzucamy szalotkę na gorący tłuszcz, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek.

3

DODAJEMY WINO

Wlewamy na patelnię wino (jeśli chcesz, możesz użyć bezalkoholowego) i mieszamy. Redukujemy wino prawie do zera.

4

DODAJEMY POMIDORY

Otwieramy puszkę i dodajemy pomidory na patelnię. Mieszamy.

5

DOPRAWIAMY SOS

Dodajemy pieprz i sól oraz chili. Mieszamy wszystko i gotujemy przez 5 minut.

6

DODAJEMY MULE

Do sosu wrzucamy mule i przykrywamy patelnię pokrywką. Zwiększamy ogień i gotujemy je do momentu, w którym się otworzą (zwykle trwa to ok. 6-7 minut). Co jakiś czas potrząsamy patelnią, aby przemieszać sos.

7

WYKAŃCZAMY SOS

Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Szatkujemy ją i dodajemy do sosu. Myjemy i osuszamy cytrynę, a potem ścieramy połowę skórki i dodajemy ją do sosu (jeśli chcesz, aby sos miał mniej cytrusowy charakter, dodaj skórkę z ¼ cytryny).

8

PODAJEMY MULE

Gotowe mule podajemy w głębokich talerzach w towarzystwie świeżego pieczywa i masła lub oliwy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2039,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

407,9 kcal

🥑

Tłuszcz

16,1 g

🌾

Węglowodany

23,9 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

36 g

Podobne przepisy

Mule - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl