zywieniesportowcow.pl

Mięsno-serowe empanadas z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.

Mięsno-serowe empanadas z warzywami

Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 250 g
woda - 80 ml
cebula - 2 szt.
pomidor czerwony - 3 szt.
bulion wołowy - 5 łyżek
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 200 g
natka pietruszki - 20 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
ser manchego, plastry - 50 g
oliwki zielone - 50 g
szynka szwarcwaldzka - 60 g
cytryna - 3 szt.
szalotka - 3 szt.
jajko - 4 szt.
pomarańcza - 6 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
chorizo - 80 g
mix sałat - 150 g
ocet winny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 80 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MIKSER FOLIĘ:
spożywczą drewnianą łyżkę wałek tarkę okrągłe naczynie z ostrymi brzegami do odciskania ciasta kawałek pergaminu do pieczenia pędzelek do smarowania Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg, góra/dół) Przygotuj wcześniej 5 jajek ugotuj na twardo.
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA EMPANADAS:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli.
3.W MĄCE ROBIMY:
zagłębienie, do którego wlewamy oliwę z oliwek.
4.SKŁADNIKI MIKSUJEMY, STOPNIOWO:
dodając do nich wodę.
5.CIASTO PRZEKŁADAMY NA:
deskę do krojenia, ugniatamy rękoma.
6.Z CIASTA FORMUJEMY:
kulkę, którą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na bok (w temperaturze pokojowej na ok. 30-40 MINUT).
7.FARSZ NA GŁĘBOKIEJ:
patelni podgrzewamy olej rzepakowy.
8.NA PATELNIĘ WRZUCAMY:
posiekane cebule, mieszamy. DODAJEMY MIĘSO: mielone.
9.SMAŻYMY, MIESZAJĄC MIĘSO:
widelcem.
10.DO PODSMAŻONEGO MIĘSA:
mielonego dodajemy posiekane oliwki i doprawiamy słodką czerwoną papryką.
11.CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ:
2 minuty, co jakiś czas mieszając.
12.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE:
w kostkę pomidory oraz 5 łyżek bulionu.
13.SKŁADNIKI DUSIMY, CAŁY:
czas mieszając.
14.DO PRAWIE ZREDUKOWANEGO:
farszu dodajemy posiekane, ugotowane na twardo jajko. MIESZAMY.
15.FARSZ ZDEJMUJEMY Z:
ognia, przekładamy do miseczki.
16.DO FARSZU DODAJEMY:
starty ser manchego, cały czas mieszając.
17.DO FARSZU WRZUCAMY:
posiekaną natkę pietruszki.
18.PONOWNIE MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
19.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
20.FARSZ ODSTAWIAMY DO:
wystygnięcia.
21.EMPANADAS NA BLACIE:
posypanym odrobiną mąki rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm.
22.ZA POMOCĄ OKRĄGŁEGO:
naczynia wycinamy z ciasta krążki na pierogi.
23.KRĄŻKI NIECO ROZWAŁKOWUJEMY,:
brzegi smarujemy odrobiną bulionu.
24.ŚRODEK DELIKATNIE NADZIEWAMY:
przestudzonym farszem i zamykamy brzegi.
25.ZAKLEJAMY, DOCISKAJĄC ZĄBKI:
widelca do brzegów pierożka.
26.PRZYGOTOWANE EMPANADAS UKŁADAMY:
na kratce wyłożonej pergaminem i wkładamy na 10 minut do lodówki.
27.PO WYJĘCIU Z:
lodówki pędzelkiem smarujemy wierzch żółtkiem zmieszanym z wodą.
28.EMPANADAS WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 15-20 minut.
29.PIECZEMY DO MOMENTU:
uzyskania złotego koloru.
30.SAŁATKA DO MISKI:
wlewamy 2 łyżki soku z pomarańczy i 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy niewielką ilość octu winnego.
31.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, następnie mieszając, dodajemy oliwę.
32.6 POMARAŃCZY FILETUJEMY,:
cytryny kroimy na ćwiartki.
33.4 UGOTOWANE NA:
twardo jajka także kroimy na ćwiartki.
34.SZALOTKI KROIMY W:
piórką, ząbek czosnku siekamy.
35.JAK PODAWAĆ NA:
talerzu układamy miks sałat, na sałacie układamy ćwiartki jajek, segmenty z pomarańczy i cytryny oraz talarki chorizo.
36.SAŁATĘ POSYPUJEMY PIÓRKAMI:
szalotki, posiekanym czosnkiem, dodajemy pokrojoną w paski z szynkę szwarcwaldzkią lub jamón serrano. POLEWAMY SAŁATKĘ SOSEM: winegret.
37.GORĄCE EMPANADAS UKŁADAMY:
na sałatce.
Mięsno-serowe empanadas z warzywami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MIKSER FOLIĘ

spożywczą drewnianą łyżkę wałek tarkę okrągłe naczynie z ostrymi brzegami do odciskania ciasta kawałek pergaminu do pieczenia pędzelek do smarowania Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg, góra/dół) Przygotuj wcześniej 5 jajek ugotuj na twardo.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA EMPANADAS

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli.

3

W MĄCE ROBIMY

zagłębienie, do którego wlewamy oliwę z oliwek.

4

SKŁADNIKI MIKSUJEMY, STOPNIOWO

dodając do nich wodę.

5

CIASTO PRZEKŁADAMY NA

deskę do krojenia, ugniatamy rękoma.

6

Z CIASTA FORMUJEMY

kulkę, którą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na bok (w temperaturze pokojowej na ok. 30-40 MINUT).

7

FARSZ NA GŁĘBOKIEJ

patelni podgrzewamy olej rzepakowy.

8

NA PATELNIĘ WRZUCAMY

posiekane cebule, mieszamy. DODAJEMY MIĘSO: mielone.

9

SMAŻYMY, MIESZAJĄC MIĘSO

widelcem.

10

DO PODSMAŻONEGO MIĘSA

mielonego dodajemy posiekane oliwki i doprawiamy słodką czerwoną papryką.

11

CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ

2 minuty, co jakiś czas mieszając.

12

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE

w kostkę pomidory oraz 5 łyżek bulionu.

13

SKŁADNIKI DUSIMY, CAŁY

czas mieszając.

14

DO PRAWIE ZREDUKOWANEGO

farszu dodajemy posiekane, ugotowane na twardo jajko. MIESZAMY.

15

FARSZ ZDEJMUJEMY Z

ognia, przekładamy do miseczki.

16

DO FARSZU DODAJEMY

starty ser manchego, cały czas mieszając.

17

DO FARSZU WRZUCAMY

posiekaną natkę pietruszki.

18

PONOWNIE MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

19

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

20

FARSZ ODSTAWIAMY DO

wystygnięcia.

21

EMPANADAS NA BLACIE

posypanym odrobiną mąki rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm.

22

ZA POMOCĄ OKRĄGŁEGO

naczynia wycinamy z ciasta krążki na pierogi.

23

KRĄŻKI NIECO ROZWAŁKOWUJEMY,

brzegi smarujemy odrobiną bulionu.

24

ŚRODEK DELIKATNIE NADZIEWAMY

przestudzonym farszem i zamykamy brzegi.

25

ZAKLEJAMY, DOCISKAJĄC ZĄBKI

widelca do brzegów pierożka.

26

PRZYGOTOWANE EMPANADAS UKŁADAMY

na kratce wyłożonej pergaminem i wkładamy na 10 minut do lodówki.

27

PO WYJĘCIU Z

lodówki pędzelkiem smarujemy wierzch żółtkiem zmieszanym z wodą.

28

EMPANADAS WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 15-20 minut.

29

PIECZEMY DO MOMENTU

uzyskania złotego koloru.

30

SAŁATKA DO MISKI

wlewamy 2 łyżki soku z pomarańczy i 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy niewielką ilość octu winnego.

31

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, następnie mieszając, dodajemy oliwę.

32

6 POMARAŃCZY FILETUJEMY,

cytryny kroimy na ćwiartki.

33

4 UGOTOWANE NA

twardo jajka także kroimy na ćwiartki.

34

SZALOTKI KROIMY W

piórką, ząbek czosnku siekamy.

35

JAK PODAWAĆ NA

talerzu układamy miks sałat, na sałacie układamy ćwiartki jajek, segmenty z pomarańczy i cytryny oraz talarki chorizo.

36

SAŁATĘ POSYPUJEMY PIÓRKAMI

szalotki, posiekanym czosnkiem, dodajemy pokrojoną w paski z szynkę szwarcwaldzkią lub jamón serrano. POLEWAMY SAŁATKĘ SOSEM: winegret.

37

GORĄCE EMPANADAS UKŁADAMY

na sałatce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4358,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1089,6 kcal

🥑

Tłuszcz

58,7 g

🌾

Węglowodany

102,3 g

🥬

Błonnik

45,5 g

💪

Białko

45,5 g

Podobne przepisy

Mięsno-serowe empanadas z warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl