zywieniesportowcow.pl

MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis Karola Okrasy na majonez aromatyzowany sianem. Brzmi nieprawdopodobnie, ale zapewniamy – jest pysznie!

MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE

Wypróbuj przepis Karola Okrasy na majonez aromatyzowany sianem. Brzmi nieprawdopodobnie, ale zapewniamy – jest pysznie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet winny, biały - 1 łyżeczka
cukier - 1 szczypta
musztarda dijon - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 150 ml
sól - 1 szczypta
jajko - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SPARZAMY ŻÓŁTKA:
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
2.PODBIJAMY ŻÓŁTKA:
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.
3.AROMATYZUJEMY OLEJ:
Siano umieszczamy w żeliwnym garnku i podpalamy za pomocą palnika gazowego. Gdy lekko przygaśnie i zacznie się tlić, zalewamy je olejem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.
4.DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ:
Wystudzony olej stopniowo, cienkim strumieniem przelewamy do żółtek, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
5.DOPRAWIAMY MAJONEZ:
Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

2

PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.

3

AROMATYZUJEMY OLEJ

Siano umieszczamy w żeliwnym garnku i podpalamy za pomocą palnika gazowego. Gdy lekko przygaśnie i zacznie się tlić, zalewamy je olejem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.

4

DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Wystudzony olej stopniowo, cienkim strumieniem przelewamy do żółtek, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

5

DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1383,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

115,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,1 g

🌾

Węglowodany

0,2 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

1,7 g

Podobne przepisy

MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl