zywieniesportowcow.pl

Limonkowe ciasto bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszne, niezwykle limonkowe, bez pieczenia i wegetariańskie – takie jest ciasto inspirowane meksykańskim deserem carlota de limón. Przygotuj tę słodką przekąskę z zaledwie 4 składników i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Limonkowe ciasto bez pieczenia

Przepyszne, niezwykle limonkowe, bez pieczenia i wegetariańskie – takie jest ciasto inspirowane meksykańskim deserem carlota de limón. Przygotuj tę słodką przekąskę z zaledwie 4 składników i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

limonka - 4 szt.
mleko skondensowane słodzone - 1 puszka
mleko skondensowane niesłodzone - 1 puszka
herbatniki - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z MLEKA SKONDENSOWANEGO:
Z jednej limonki ścieramy skórkę, a następnie ze wszystkich czterech wyciskamy sok. Mleko skondensowane słodzone i niesłodzone przelewamy do pojemnika miksującego i wybieramy program„własne ustawienia” / czas: 2 minuty 10 sekund / prędkość: 2. Po ok. 10 sekundach przez otwór w pokrywie delikatnym strumieniem wlewamy sok z limonki.
2.SKŁADAMY CIASTO:
Na dno naczynia wylewamy trochę masy z mleka skondensowanego. Następnie układamy na niej herbatniki i zalewamy je masą, aż będą w całości przykryte. Postępujemy tak, aż skończy nam się masa z mleka skondensowanego – pamiętajmy, by ostatnią warstwą była właśnie masa.
3.CHŁODZIMY CIASTO:
Gotowe ciasto oprószamy skórką z limonki i chłodzimy w lodówce przez min. 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto możemy ozdobić kilkoma cząstkami limonki i listkami mięty.
Limonkowe ciasto bez pieczenia

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z MLEKA SKONDENSOWANEGO

Z jednej limonki ścieramy skórkę, a następnie ze wszystkich czterech wyciskamy sok. Mleko skondensowane słodzone i niesłodzone przelewamy do pojemnika miksującego i wybieramy program„własne ustawienia” / czas: 2 minuty 10 sekund / prędkość: 2. Po ok. 10 sekundach przez otwór w pokrywie delikatnym strumieniem wlewamy sok z limonki.

2

SKŁADAMY CIASTO

Na dno naczynia wylewamy trochę masy z mleka skondensowanego. Następnie układamy na niej herbatniki i zalewamy je masą, aż będą w całości przykryte. Postępujemy tak, aż skończy nam się masa z mleka skondensowanego – pamiętajmy, by ostatnią warstwą była właśnie masa.

3

CHŁODZIMY CIASTO

Gotowe ciasto oprószamy skórką z limonki i chłodzimy w lodówce przez min. 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto możemy ozdobić kilkoma cząstkami limonki i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

922 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

76,8 kcal

🥑

Tłuszcz

2,6 g

🌾

Węglowodany

12,5 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

1,5 g

Podobne przepisy

Limonkowe ciasto bez pieczenia - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl