zywieniesportowcow.pl

Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą • przepis • składniki • przygotowanie

Sycąca zupa z kawałkami kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, ciecierzycą oraz dodatkiem białego wytrawnego wina.

Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą

Sycąca zupa z kawałkami kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, ciecierzycą oraz dodatkiem białego wytrawnego wina.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 800 ml
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kumin - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 4 łyżki
papryka żółta - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 200 g
rozmaryn świeży - 8 g
sól - 1 szczypta
wino białe - 125 ml
ziemniak - 500 g
ciecierzyca konserwowa - 240 g
groszek cukrowy - 150 g
ząbek czosnku - 2 szt.
ciabatta - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI OBIERAMY,:
cukinię i paprykę oczyszczamy, z papryki usuwamy nasiona, wszystko siekamy.
2.CEBULĘ I CZOSNEK:
kroimy w drobną kostkę.
3.PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI PODSMAŻAMY:
przez 2 minuty na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy.
4.DODAJEMY WINO, BULION:
i zagotowujemy.
5.GAŁĄZKĘ ROZMARYNU MYJEMY,:
osuszamy i dodajemy.
6.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,:
kuminem rzymskim i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem.
7.CIECIERZYCĘ ODCEDZAMY, PŁUCZEMY:
i osączamy.
8.POMIDORY ZALEWAMY WRZĄTKIEM,:
odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.
9.GROSZEK KROIMY NA:
pół.
10.CIECIERZYCĘ DODAJEMY DO:
zupy i gotujemy przez 5 minut.
11.DODAJEMY GROSZEK, POMIDORY:
– gotujemy przez kolejne 3 minuty, doprawiamy do smaku i usuwamy gałązkę rozmarynu.
12.KROMKI CIABATTY PODPIEKAMY:
w tosterze lub piekarniku.
13.SKRAPIAMY POZOSTAŁĄ OLIWĄ,:
posypujemy solą i podajemy z zupą.
Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI OBIERAMY,

cukinię i paprykę oczyszczamy, z papryki usuwamy nasiona, wszystko siekamy.

2

CEBULĘ I CZOSNEK

kroimy w drobną kostkę.

3

PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI PODSMAŻAMY

przez 2 minuty na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy.

4

DODAJEMY WINO, BULION

i zagotowujemy.

5

GAŁĄZKĘ ROZMARYNU MYJEMY,

osuszamy i dodajemy.

6

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,

kuminem rzymskim i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem.

7

CIECIERZYCĘ ODCEDZAMY, PŁUCZEMY

i osączamy.

8

POMIDORY ZALEWAMY WRZĄTKIEM,

odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.

9

GROSZEK KROIMY NA

pół.

10

CIECIERZYCĘ DODAJEMY DO

zupy i gotujemy przez 5 minut.

11

DODAJEMY GROSZEK, POMIDORY

– gotujemy przez kolejne 3 minuty, doprawiamy do smaku i usuwamy gałązkę rozmarynu.

12

KROMKI CIABATTY PODPIEKAMY

w tosterze lub piekarniku.

13

SKRAPIAMY POZOSTAŁĄ OLIWĄ,

posypujemy solą i podajemy z zupą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1699,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

283,3 kcal

🥑

Tłuszcz

6,4 g

🌾

Węglowodany

45,4 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy

Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl