zywieniesportowcow.pl

Żeberka z tempehu • przepis • składniki • przygotowanie

Roślinne żeberka z tempehu to świetny pomysł na grillowanie bez mięsa. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jakie to smaczne i proste!

Żeberka z tempehu

Roślinne żeberka z tempehu to świetny pomysł na grillowanie bez mięsa. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jakie to smaczne i proste!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tempeh - 200 g
chili mielone - 0,33 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
ketchup - 240 g
musztarda - 1 łyżka
ocet jabłkowy - 1 łyżka
sos sojowy - 4 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 2 łyżeczki
woda - 125 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY TEMPEH NA PARZE:
W garnku zagotowujemy wodę i umieszczamy na nim sito, do którego wkładamy tempeh. Gotujemy na parze około 10 minut – ten zabieg sprawi, że pozbędziemy się gorzkiego smaku, a marynata będzie lepiej się wchłaniać. Tempeh wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w słupki (1 cm).
2.MARYNUJEMY TEMPEH:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Umieszczamy tempeh na dużej patelni i zalewamy marynatą tak, aby całkowicie go pokryła (jeżeli jest taka możliwość, odstawiamy tempeh co najmniej na godzinę, aby się dobrze zamarynował). Całość gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Żeberka z tempehu

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY TEMPEH NA PARZE

W garnku zagotowujemy wodę i umieszczamy na nim sito, do którego wkładamy tempeh. Gotujemy na parze około 10 minut – ten zabieg sprawi, że pozbędziemy się gorzkiego smaku, a marynata będzie lepiej się wchłaniać. Tempeh wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w słupki (1 cm).

2

MARYNUJEMY TEMPEH

Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Umieszczamy tempeh na dużej patelni i zalewamy marynatą tak, aby całkowicie go pokryła (jeżeli jest taka możliwość, odstawiamy tempeh co najmniej na godzinę, aby się dobrze zamarynował). Całość gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

734,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

367,1 kcal

🥑

Tłuszcz

12 g

🌾

Węglowodany

44,9 g

🥬

Błonnik

22,6 g

💪

Białko

22,6 g

Podobne przepisy

Żeberka z tempehu - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl