zywieniesportowcow.pl

Lasagne w papryce • przepis • składniki • przygotowanie

Papryki nadziane farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z dodatkiem aż trzech rodzajów sera! Poznaj przepis DG!

Lasagne w papryce

Papryki nadziane farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z dodatkiem aż trzech rodzajów sera! Poznaj przepis DG!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia suszona - 1 szczypta
cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 6 szt.
mozzarella - 125 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oregano suszone - 1 szczypta
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 2 łyżki
mięso mielone wieprzowe - 500 g
passata pomidorowa - 360 ml
ser ricotta - 250 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy odrobinę oliwy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy. Pietruszkę siekamy i dodajemy do mięsa. Mięso doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Czosnek kroimy w plasterki i dorzucamy do mięsa. Smażymy, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy passatę pomidorową i mieszamy.
2.PIECZEMY PAPRYKI:
Na dnie papryk nakładamy farsz, następnie warstwę ricotty, a później mięsa. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i posypujemy startym serem grana padano. Papryki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut. Upieczone papryki posypujemy startym serem grana padano.
Lasagne w papryce

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Rozgrzewamy patelnię i dodajemy odrobinę oliwy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy. Pietruszkę siekamy i dodajemy do mięsa. Mięso doprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Czosnek kroimy w plasterki i dorzucamy do mięsa. Smażymy, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy passatę pomidorową i mieszamy.

2

PIECZEMY PAPRYKI

Na dnie papryk nakładamy farsz, następnie warstwę ricotty, a później mięsa. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i posypujemy startym serem grana padano. Papryki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut. Upieczone papryki posypujemy startym serem grana padano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2634,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

439,1 kcal

🥑

Tłuszcz

24,8 g

🌾

Węglowodany

23,6 g

🥬

Błonnik

29,4 g

💪

Białko

29,4 g

Podobne przepisy

Lasagne w papryce - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl