Kurczak z Antyli • przepis • składniki • przygotowanie
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ WOK
lub głęboką patelnię albo garnek z grubym dnem.
PRZYGOTOWANIE KAŻDĄ PIERŚ
kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 kawałki.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem z obu stron.
NA PATELNI (WOK)
rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego.
WRZUCAMY KURCZAKA NA
rozgrzany tłuszcz.
PRZEWRACAMY I CZEKAMY,
aż kurczak będzie rumiany.
KROIMY CEBULĘ I
dodajemy ją do kurczaka.
SMAŻYMY 3
minuty.
DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE,
smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając.
POMIDORY OBIERAMY ZE
skórki i kroimy w kostkę, tak samo jak ananasa.
DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE,
75 ml wody, szczyptę kurkumy, pomidory, ananasa pokrojonego w kostkę i 3 gałązki tymianku.
POTRAWA POWINNA SIĘ
gotować ok. 20 MIN POD: przykryciem.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ.
JEŻELI SOS WYDA
się zbyt rzadki, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje.
NA KONIEC DOPRAWIAMY
wszystko solą i pieprzem.
DODAJEMY 3 ŁYŻKI
posiekanej kolendry.
JAK PODAWAĆ POTRAWĘ
podajemy z ryżem basmati.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3535,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
883,9 kcal
Tłuszcz
44,1 g
Węglowodany
73,1 g
Błonnik
48,9 g
Białko
48,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Salmorejo z szynką serrano
Popularny w Andaluzji chłodnik salmorejo. Idealny posiłek na upalne dni, pożywny i lekki. Przepis stworzony na bazie dojrzałych pomidorów, uzupełniony aromatycznym smakiem czosnku, oliwy, octu balsamicznego i okraszony przepysznymi, chrupiącymi grzankami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.

Faszerowane pomidorki koktajlowe
Niespodziewana wizyta gości? Warto mieć w zanadrzu szybki przepis na ciepłą pomidorową przekąskę z serowym farszem.

Krokiety z serem pavé
Przepyszne i chrupiące krokiety z serem pavé, które będą idealną przekąską na imprezę lub świetnym dodatkiem do sałatki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lasagne z bakłażanem i cukinią
Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!

Roladki z indyka z papryką i kaparami
Kruche roladki z piersi z indyka wypełnione papryką, kaparami oraz serem feta to idealny pomysł na niebanalnego grilla.

Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
Przywitaj nowy rok ze smakiem dzięki przepisowi Karola na przekąski sylwestrowe z ciasta francuskiego!