zywieniesportowcow.pl

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą

Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
ziemniak - 1 kg
mąka razowa - 50 g
mąka pszenna typ 550 - 200 g
pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 2 szt.
cytryna - 2 szt.
miód - 2 łyżeczki
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
kapusta kwaszona - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KOPYTKA:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajo, dosypujemy mąkę pszenną i razową, sól oraz biały pieprz. Delikatnie zarabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasta na kopytka nie należy wyrabiać zbyt długo. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy małe kluseczki. Kopytka gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz i studzimy. Ostudzone kopytka smażymy na oleju na złoty kolor.
2.SMAŻYMY KAPUSTĘ KISZONĄ:
Kapustę kiszoną odciskamy i siekamy. Na patelni przesmażamy na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do niej kiszoną kapustę. Dolewamy odrobinę oleju. Dusimy ok. 7 minut, mieszając. Doprawiamy pieprzem, skórką i sokiem z cytryny, solą, ewentualnie miodem. Kopytka podajemy wymieszane ze smażoną kapustą
Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KOPYTKA

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajo, dosypujemy mąkę pszenną i razową, sól oraz biały pieprz. Delikatnie zarabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasta na kopytka nie należy wyrabiać zbyt długo. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy małe kluseczki. Kopytka gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz i studzimy. Ostudzone kopytka smażymy na oleju na złoty kolor.

2

SMAŻYMY KAPUSTĘ KISZONĄ

Kapustę kiszoną odciskamy i siekamy. Na patelni przesmażamy na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do niej kiszoną kapustę. Dolewamy odrobinę oleju. Dusimy ok. 7 minut, mieszając. Doprawiamy pieprzem, skórką i sokiem z cytryny, solą, ewentualnie miodem. Kopytka podajemy wymieszane ze smażoną kapustą

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1542,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

385,6 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

64,4 g

🥬

Błonnik

10,2 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl