zywieniesportowcow.pl

Kaszotto ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!

Kaszotto ze szparagami

Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
curry -
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
masło - 60 g
pomidor suszony - 50 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
grana padano - 40 g
tymianek świeży - 20 g
szparagi zielone - 500 g
komosa ryżowa (quinoa) - 300 g
ząbek czosnku - 2 szt.
olej po suszonych pomidorach - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.OBIERAMY SZPARAGI I GOTUJEMY KASZĘ:
Szparagi obieramy do ⅔ długości. Skórki gotujemy na małym ogniu, aż powstanie z nich wywar.
2.KROIMY WARZYWA:
Główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na grubsze kawałki. Czosnek kroimy w plastry, a szalotkę i suszone pomidory w grubą kostkę.
3.SMAŻYMY WARZYWA:
Na lekko rozgrzanej patelni umieszczamy masło, dodajemy olej z suszonych pomidorów, szalotkę i czosnek. Delikatnie blanszujemy, by warzywa nie straciły chrupkości. Dodajemy pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, smażymy 1 minutę.
4.PODAJEMY KASZOTTO:
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i blanszujemy na nim główki szparagów. Przyprawiamy solą i tymiankiem, wykładamy na kaszę.
Kaszotto ze szparagami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBIERAMY SZPARAGI I GOTUJEMY KASZĘ

Szparagi obieramy do ⅔ długości. Skórki gotujemy na małym ogniu, aż powstanie z nich wywar.

2

KROIMY WARZYWA

Główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na grubsze kawałki. Czosnek kroimy w plastry, a szalotkę i suszone pomidory w grubą kostkę.

3

SMAŻYMY WARZYWA

Na lekko rozgrzanej patelni umieszczamy masło, dodajemy olej z suszonych pomidorów, szalotkę i czosnek. Delikatnie blanszujemy, by warzywa nie straciły chrupkości. Dodajemy pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, smażymy 1 minutę.

4

PODAJEMY KASZOTTO

Na tej samej patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i blanszujemy na nim główki szparagów. Przyprawiamy solą i tymiankiem, wykładamy na kaszę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2200,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

550,2 kcal

🥑

Tłuszcz

24,1 g

🌾

Węglowodany

66,6 g

🥬

Błonnik

19,9 g

💪

Białko

19,9 g

Podobne przepisy

Kaszotto ze szparagami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl