Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE WIŚNIE ODCEDZAMY
na sicie, zbierając sok. 2 ŁYŻKI SOKU: mieszamy z mąką ziemniaczaną na gładką masę.
W MAŁYM GARNKU
zagotowujemy pozostały sok z cynamonem.
DODAJEMY MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ
z sokiem, mieszając, a następnie doprowadzamy do wrzenia, aż płyn nieznacznie zgęstnieje.
POZOSTAWIAMY DO
ostygnięcia.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO
temperatury 80°C.
ROZBIJAMY JAJKA. BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywno.
ŻÓŁTKO MIESZAMY Z
cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji.
DODAJEMY NA PRZEMIAN
mąkę i mleko, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
DODAJEMY UBITE BIAŁKO
i wiśnie, ostrożnie mieszamy.
NA DUŻEJ, POWLEKANEJ
patelni roztapiamy jedną łyżkę masła.
SMAŻYMY NA NIM
połowę ciasta przez 2-3 minuty, aż od spodu się lekko przyrumieni, obracamy i smażymy przez kolejne 3 minuty.
ROZRYWAMY OSTROŻNIE DWOMA
widelcami na małe kawałki i wkładamy do gorącego piekarnika.
POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ CIASTA
przygotowujemy w ten sam sposób.
POSYPUJEMY CUKREM PUDREM
i podajemy z sosem wiśniowym.
WSKAZÓWKA
NIE MARTW: się, jeśli naleśnik rozpadnie się przy obracaniu.
OMLET WYSTARCZY WTEDY
kilka razy obrócić, aby był z każdej strony usmażony i lekko przyrumieniony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2290,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
572,6 kcal
Tłuszcz
14,1 g
Węglowodany
96,3 g
Błonnik
17,5 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z truskawkami
Wykorzystaj w pełni sezon na truskawki! Ta odświeżająca truskawkowa sałatka to lato na talerzu. Przygotujesz ją w szybki i łatwy sposób!

Domowe pączki z konfiturą różaną
Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!

Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
W tej zupie wędzony twaróg doskonale podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Niech talerze wypełni wiosna dzięki przepisowi Kingi na szparagowy krem z białym serem i kiełkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!

Dalgona coffee na 3 sposoby
Kawa po koreańsku, czyli dalgona coffee według przepisu Pawła, to połączenie aksamitnej pianki, napojów roślinnych, lodu i słodkich dodatków. Sprawdź 3 sposoby na jej podanie i wybierz swój ulubiony!

Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
Myślisz, że dania z owocami morza są trudne do wykonania? W takim razie wypróbuj bardzo prosty przepis na owoce morza w cieście z aromatycznym dipem pesto i chrupiącymi frytkami z ziemniaków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Sum w śmietanie
Pyszne kawałki gotowanego suma podawane z ciepłym sosem śmietanowym wzbogaconym aromatem chrzanu oraz natką pietruszki.

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!