zywieniesportowcow.pl

Kabanosy w cieście • przepis • składniki • przygotowanie

Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.

Kabanosy w cieście

Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
jogurt naturalny - 3 łyżki
musztarda francuska - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ciasto francuskie - 1 szt.
musztarda rosyjska - 1 łyżeczka
kabanos - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY:
do 200 stopni.
2.OBIE MUSZTARDY ŁĄCZYMY:
z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą.
3.JAJKO ROZTRZEPUJEMY:
widelcem.
4.CIASTO FRANCUSKIE ROZWAŁKOWUJEMY:
lekko i kroimy na cztery paski.
5.KAŻDY PAS CIASTA:
smarujemy sosem z jogurtu i musztardy, układamy na środku kabanosa i rolujemy.
6.W RAZIE KONIECZNOŚCI:
brzegi ciasta smarujemy odrobinę jajkiem i sklejamy.
7.ZAWINIĘTE KABANOSY KROIMY:
na mniejsze kawałki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8.KAŻDY KAWAŁEK SMARUJEMY:
jajkiem i posypujemy pieprzem.
9.WKŁADAMY BLACHĘ DO:
piekarnika i pieczemy około 10-15 minut.
10.GDY CIASTO ZACZNIE:
się rumienić, wyjmujemy i studzimy.
11.POZOSTAŁY SOS PRZEKŁADAMY:
do miseczki i podajemy jako dip do kabanosów.
Kabanosy w cieście

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY

do 200 stopni.

2

OBIE MUSZTARDY ŁĄCZYMY

z jogurtem i przyprawiamy do smaku solą.

3

JAJKO ROZTRZEPUJEMY

widelcem.

4

CIASTO FRANCUSKIE ROZWAŁKOWUJEMY

lekko i kroimy na cztery paski.

5

KAŻDY PAS CIASTA

smarujemy sosem z jogurtu i musztardy, układamy na środku kabanosa i rolujemy.

6

W RAZIE KONIECZNOŚCI

brzegi ciasta smarujemy odrobinę jajkiem i sklejamy.

7

ZAWINIĘTE KABANOSY KROIMY

na mniejsze kawałki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

8

KAŻDY KAWAŁEK SMARUJEMY

jajkiem i posypujemy pieprzem.

9

WKŁADAMY BLACHĘ DO

piekarnika i pieczemy około 10-15 minut.

10

GDY CIASTO ZACZNIE

się rumienić, wyjmujemy i studzimy.

11

POZOSTAŁY SOS PRZEKŁADAMY

do miseczki i podajemy jako dip do kabanosów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1770 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

442,5 kcal

🥑

Tłuszcz

31,2 g

🌾

Węglowodany

24,8 g

🥬

Błonnik

12,1 g

💪

Białko

12,1 g

Podobne przepisy

Kabanosy w cieście - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl