Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NABIJAMY JABŁKA NA PATYCZKI
Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. W miejsce, z którego wyrasta ogonek, wbijamy gałązki lub szpikulce do szaszłyków.
PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY KARMEL
W rondelku mieszamy cukier, wodę i ocet. Doprowadzamy do wrzenia, nie mieszając karmelu w trakcie. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy barwnik i delikatnie mieszamy miksturę.
OBTACZAMY JABŁKA W KARMELU
Każde jabłko na patyku delikatnie zanurzamy w czerwonym karmelu tak, by karmel całkowicie pokrył owoce. Staramy się, by jabłka były pokryte jak najcieńszą warstwą karmelu.
DEKORUJEMY JABŁKA W KARMELU
Gdy karmel zastygnie, przekładamy jabłka na talerz lub na tacę. Dekorujemy świątecznymi ozdobami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1666,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
416,7 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
108,3 g
Błonnik
4,8 g
Białko
0,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
Warto zadbać o to, aby sezonowe owoce gościły w naszej kuchni! Oto prosty sposób na przepyszne knedle ze śliwkami w aromatycznym sosie waniliowym. To proste danie zachwyca smakiem!

Pieczony naleśnik z gruszkami i kardamonem
Efektowny i aromatyczny pieczony naleśnik inspirowany kuchnią skandynawską. Delikatne ciasto w połączeniu z karmelizowanymi gruszkami i nutą kardamonu to idealny pomysł na śniadanie, deser lub podwieczorek.

Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minestrone z pesto z pomidorów
Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.

Ciastka z kleiku ryżowego
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Korzenny sernik baskijski
Świąteczny posiłek nie jest kompletny bez kawałka słodkiego ciasta. Korzenny sernik baskijski to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia, która łączy w sobie tradycję z sezonowym twistem.

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
Niezwykle prosty przepis na aromatyczne marynowane oliwki, które będą idealną przekąską na imprezę. Zaskocz swoich gości wyjątkową przekąską w hiszpańskim stylu!