zywieniesportowcow.pl

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką

Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wino białe - 100 ml
gruszka - 1 kg
sok z cytryny - 25 ml
żurawina suszona - 100 g
cukier - 75 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 150 g
mąka pszenna typ 650 - 250 g
płatki owsiane - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE GRUSZKI MYJEMY,:
obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cząstki. SKRAPIAMY JE SOKIEM: z cytryny.
2.NA SUCHEJ PATELNI:
lub w dużym rondlu karmelizujemy cukier na mocno złoty kolor.
3.NASTĘPNIE DO SKARMELIZOWANEGO:
cukru wlewamy białe wino (bardzo ostrożnie, aby uniknąć oparzenia się), które doprowadzamy do konsystencji sosu, dodajemy cząstki gruszek skropionych sokiem z cytryny.
4.GRUSZKI KARMELIZUJEMY OKOŁO:
3-5 minut, co chwilę mieszając.
5.NASTĘPNIE GRUSZKI PRZEKŁADAMY:
do naczynia żaroodpornego np. OD TARTY.
6.GRUSZKI ROZKŁADAMY RÓWNOMIERNIE,:
wypełniając całe dno naczynia.
7.DO SOSU, KTÓRY:
pozostał nam po karmelizowaniu gruszek, wrzucamy suszone żurawiny, gotujemy aż do całkowitego zredukowania sosu.
8.GRUSZKI POSYPUJEMY:
żurawinami.
9.DO MISKI DODAJEMY:
mąkę, masło, cukier oraz płatki owsiane i cukier wanilinowy.
10.WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY:
za pomocą rąk aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
11.KRUSZONKĘ RÓWNOMIERNIE ROZSYPUJEMY:
na przestudzonych gruszkach i żurawinach.
12.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 185°C na 30-35 minut.
13.UPIECZONE CIASTO DEKORUJEMY:
cząstkami gruszek oraz suszonymi żurawinami.
14.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
na ciepło, można serwować z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE GRUSZKI MYJEMY,

obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cząstki. SKRAPIAMY JE SOKIEM: z cytryny.

2

NA SUCHEJ PATELNI

lub w dużym rondlu karmelizujemy cukier na mocno złoty kolor.

3

NASTĘPNIE DO SKARMELIZOWANEGO

cukru wlewamy białe wino (bardzo ostrożnie, aby uniknąć oparzenia się), które doprowadzamy do konsystencji sosu, dodajemy cząstki gruszek skropionych sokiem z cytryny.

4

GRUSZKI KARMELIZUJEMY OKOŁO

3-5 minut, co chwilę mieszając.

5

NASTĘPNIE GRUSZKI PRZEKŁADAMY

do naczynia żaroodpornego np. OD TARTY.

6

GRUSZKI ROZKŁADAMY RÓWNOMIERNIE,

wypełniając całe dno naczynia.

7

DO SOSU, KTÓRY

pozostał nam po karmelizowaniu gruszek, wrzucamy suszone żurawiny, gotujemy aż do całkowitego zredukowania sosu.

8

GRUSZKI POSYPUJEMY

żurawinami.

9

DO MISKI DODAJEMY

mąkę, masło, cukier oraz płatki owsiane i cukier wanilinowy.

10

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY

za pomocą rąk aż do uzyskania konsystencji kruszonki.

11

KRUSZONKĘ RÓWNOMIERNIE ROZSYPUJEMY

na przestudzonych gruszkach i żurawinach.

12

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 185°C na 30-35 minut.

13

UPIECZONE CIASTO DEKORUJEMY

cząstkami gruszek oraz suszonymi żurawinami.

14

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

na ciepło, można serwować z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3280 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

410 kcal

🥑

Tłuszcz

16,4 g

🌾

Węglowodany

61,1 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl