Grissini • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DROŻDŻE KRUSZYMY I
rozrabiamy z cukrem w 50 ml letniej wody.
ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA
pod przykryciem na 10 minut.
Z DROŻDŻY, MĄKI,
pół łyżeczki soli, oliwy i 75 ml letniej wody zagniatamy gładkie ciasto.
PONOWNIE ODSTAWIAMY NA
60-90 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
CIASTO POWINNO DWUKROTNIE
zwiększyć swoją objętość.
JESZCZE RAZ KRÓTKO
zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie porcje.
DO JEDNEJ PORCJI
dodajemy oregano.
KAŻDĄ PORCJĘ CIASTA
dzielimy na 8 kawałków i formujemy z nich długie, cienkie wałki.
UKŁADAMY JE NA
dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
PIECZEMY JEDEN PO
drugim w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez 12 minut, obracając grissini w połowie czasu pieczenia na drugą stronę. STUDZIMY.
JEŻELI GRISSINI NIE
są podawane od razu, najlepiej przechowywać je w torebce do zamrażania żywności lub w utrzymującym świeżość pojemniku i przed podaniem jeszcze raz krótko podpiec w gorącym piekarniku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1242,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
310,7 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
47,2 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rigatoni z ricottą, boczkiem i pistacjami
Pyszne i aromatyczne danie kuchni włoskiej, w którym kremowa ricotta z mleka bawolego łączy się z chrupiącym boczkiem, słonymi kaparami i prażonymi pistacjami.

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.

Gnocchi własnej roboty
Domowe gnocchi to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zobacz, jak przygotować go w niecałe 30 minut, i zaskocz rodzinę pysznymi ziemniaczanymi kluseczkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami to jedno z tych dań, które kojarzą się latem. Delikatne, lekko puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi truskawkami tworzy niezapomniany festiwal smaków. W czym tkwi sekret przygotowywania najlepszych, cieniutkich, lekkich jak chmurka, a jednak puszystych naleśników z soczystymi truskawkami? Odkryj z nami przepis na ten smak lata!

Sałatka z amarantusem
Spróbuj lekkiej sałatki z amarantusem, rzodkiewką i groszkiem.

Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym
Wykorzystaj pełnoziarnisty makaron, by przygotować spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka – z mniejszą ilością soli!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piernik z marchwi
Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!

Kruche miodowe ciasteczka
Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!

Perliczka w czerwonym winie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.