Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego • przepis • składniki • przygotowanie
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER PATELNIĘ
grillową rozgrzej piekarnik do 120 stopni C (termoobieg) Przygotuj wcześniej 1 łyżkę rodzynek mocz w letniej wodzie przez mniej więcej 10 minut. 160 G RYŻU: basmati ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
PURÉE OBRYWAMY MAŁE
listki kopru włoskiego, odkładamy je do miseczki.
KOPER WŁOSKI KROIMY
na pół, odkrawamy piętkę, wyrzucamy odkrojone końcówki.
NASTĘPNIE PONOWNIE KROIMY
na pół (oddzielamy górną część od dolnej).
KAŻDY PŁAT KOPRU
włoskiego oddzielamy od pozostałych i bardzo drobno kroimy w paseczki, które następnie kroimy w drobną kostkę.
TO SAMO ROBIMY
z górną częścią kopru. CAŁOŚĆ BARDZO DROBNO: siekamy.
W GARNKU ROZGRZEWAMY
jedną łyżkę oliwy z oliwek, rozprowadzamy oliwę po dnie garnka.
SMAŻYMY KOPER WŁOSKI,
mieszamy go za pomocą drewnianej łyżki.
KOPER SMAŻYMY POD
przykryciem przez mniej więcej 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
JABŁKA OBIERAMY, POZBAWIAMY
gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.
DODAJEMY JE DO
garnka z koprem włoskim.
NASTĘPNIE DOLEWAMY 250
ml wody, aby utworzyło się purée.
MIESZAMY CAŁOŚĆ I
dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 20 minut, pamiętając o częstym mieszaniu.
1/2 ŁYŻECZKI NASION
kolendry i 1/2 łyżeczki kminku wrzucamy do moździerza i rozgniatamy.
ROZGNIECIONE PRZYPRAWY PRZESYPUJEMY
do miseczki.
SPRAWDZAMY ZAWARTOŚĆ GARNKA
z koprem i jabłkami.
PO 15-20 MINUTACH
powinny być gotowe.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera, następnie dalej gotujemy na wolnym ogniu.
PO 5 MINUTACH
od ostatniego miksowania purée, czynność ponawiamy.
DO PURÉE DODAJEMY
kminek i kolendrę wraz z nawilżonymi rodzynkami.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem. ODSTAWIAMY. SOS SZALOTKĘ KROIMY: w piórka.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
1 łyżkę oliwy, gdy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany, smażymy szalotkę do momentu, aż się zeszkli.
DO ZESZKLONEJ SZALOTKI
dodajemy śmietanę. SOS REDUKUJEMY NA: patelni.
PRZYPRAWIAMY PIEPRZEM I
solą i 1 łyżkę świeżej posiekanej kolendry. MIESZAMY.: ODSTAWIAMY.
ŁOSOŚ BIERZEMY 3
filety z łososia, dokładnie je myjemy i osuszamy, każdy z nich kroimy na 2 części, następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
ZA POMOCĄ RĘCZNIKA
papierowego natłuszczamy patelnię grillową.
PŁATY ŁOSOSIA KŁADZIEMY
na rozgrzaną patelnię grillową.
PRZEKRĘCAMY TAK, ŻEBY
wygrillowała nam się ładna kratka na łososiu (każdy płat grillujemy przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony).
MUSIMY CZUĆ, ŻE
ryba jest miękka w środku.
WYCIĄGAMY FILETY NA
talerz, który wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C (w celu utrzymania temperatury). GRILLUJEMY POZOSTAŁE KAWAŁKI: łososia.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy 1 łyżkę purée z jabłek i kopru.
BIERZEMY MAŁĄ SZKLANKĘ,
namaczamy ją od wewnątrz.
DO SZKLANKI NAKŁADAMY
ryż, dociskamy i wykładamy na talerz (formując małą babeczkę).
WYKŁADAMY ŁOSOSIA, POLEWAMY
go sosem z szalotki i śmietany. PRZYSTRAJAMY LISTKAMI KOPRU: włoskiego.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2687,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
671,8 kcal
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
68,8 g
Błonnik
35,5 g
Białko
35,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lunchbox dla dzieci
Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.

Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!

Mus miętowy z limonką
Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!

Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
Zawsze jest dobry dzień, by zrobić naleśniki. Szczególnie gdy się ma przepis na przepyszny sos śliwkowy.

Policzki wieprzowe z prażuchą
Rozpływające się w ustach policzki wieprzowe w aromatycznym sosie pełnym warzyw, podane z wyjątkową w swojej prostocie prażuchą. Koniecznie skuś się na ich przygotowanie i przekonaj, jak świetnie smakują.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szarlotka gruszkowa
Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!

Lazania - szybka wersja
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!

Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!