zywieniesportowcow.pl

Grillowane ślimaki z indyka • przepis • składniki • przygotowanie

Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.

Grillowane ślimaki z indyka

Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

curry - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
mango - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
natka pietruszki - 5 g
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól jodowana - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 g
szynka gotowana - 60 g
sznycel z indyka - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ALUMINIOWĄ PATELNIĘ:
grillową patyczki do szaszłyków (drewniane lub metalowe) Przygotowanie Mango obieramy, połowę owocu kroimy na cienkie plasterki.
2.DREWNIANE PATYCZKI DO:
szaszłyków moczymy w zimnej wodzie.
3.FILETY MYJEMY, OSUSZAMY,:
rozbijamy na płasko, na każdym układamy po jednym plasterku szynki.
4.OBKŁADAMY PLASTRAMI MANGO:
i posypujemy oberwanymi listkami pietruszki.
5.FILETY ZWIJAMY, KROIMY:
w poprzek na kawałki o grubości ok.
6.1-2 CM I:
wbijamy po 3-4 na (osączone) patyczki do szaszłyków.
7.SKRAPIAMY OLEJEM, DOPRAWIAMY:
solą i pieprzem.
8.SMAŻYMY NA ALUMINIOWEJ:
patelni grillowej przez 10-12 minut.
9.POZOSTAŁY MIĄŻSZ MANGO:
miksujemy, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny.
10.PODAJEMY JAKO DIP:
do szaszłyków.
Grillowane ślimaki z indyka

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ALUMINIOWĄ PATELNIĘ

grillową patyczki do szaszłyków (drewniane lub metalowe) Przygotowanie Mango obieramy, połowę owocu kroimy na cienkie plasterki.

2

DREWNIANE PATYCZKI DO

szaszłyków moczymy w zimnej wodzie.

3

FILETY MYJEMY, OSUSZAMY,

rozbijamy na płasko, na każdym układamy po jednym plasterku szynki.

4

OBKŁADAMY PLASTRAMI MANGO

i posypujemy oberwanymi listkami pietruszki.

5

FILETY ZWIJAMY, KROIMY

w poprzek na kawałki o grubości ok.

6

1-2 CM I

wbijamy po 3-4 na (osączone) patyczki do szaszłyków.

7

SKRAPIAMY OLEJEM, DOPRAWIAMY

solą i pieprzem.

8

SMAŻYMY NA ALUMINIOWEJ

patelni grillowej przez 10-12 minut.

9

POZOSTAŁY MIĄŻSZ MANGO

miksujemy, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny.

10

PODAJEMY JAKO DIP

do szaszłyków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1376,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

344,1 kcal

🥑

Tłuszcz

14,4 g

🌾

Węglowodany

21,3 g

🥬

Błonnik

34,8 g

💪

Białko

34,8 g

Podobne przepisy

Grillowane ślimaki z indyka - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl