zywieniesportowcow.pl

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy • przepis • składniki • przygotowanie

Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy

Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 250 ml
bułka tarta - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
kapusta włoska - 750 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieczarka - 250 g
pomarańcza - 2 szt.
sól - 1 szczypta
szałwia świeża - 5 g
śmietana 30% - 150 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 350 g

Instrukcje przygotowania

1.BLANSZUJEMY LIŚCIE KAPUSTY:
8 średnich lub 16 małych liści kapusty włoskiej oddzielamy. Liście kapusty blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4 minuty, aż będą miękkie. Umieszczamy na sicie, przelewamy zimną wodą i dobrze osączamy, grube środkowe żyłki ścinamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż płyn odparuje. Studzimy. Listki szałwii obrywamy i siekamy. Mieszamy z grzybami, mięsem mielonym i jajkiem. Dodajemy bułkę tartą w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem.
3.FORMUJEMY GOŁĄBKI:
Z masy formujemy 8 owalnych kotletów, każdy owijamy w jeden liść kapusty (w przypadku mniejszych liści jeden kładziemy na drugim) i spinamy mocno wykałaczką. Podsmażamy na oliwie z wszystkich stron przez 5-7 minut. Zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy i bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, jeden lub dwa razy obracając. Gołąbki wyjmujemy. Sos zagotowujemy ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Gołąbki podajemy polane sosem.
Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLANSZUJEMY LIŚCIE KAPUSTY

8 średnich lub 16 małych liści kapusty włoskiej oddzielamy. Liście kapusty blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4 minuty, aż będą miękkie. Umieszczamy na sicie, przelewamy zimną wodą i dobrze osączamy, grube środkowe żyłki ścinamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż płyn odparuje. Studzimy. Listki szałwii obrywamy i siekamy. Mieszamy z grzybami, mięsem mielonym i jajkiem. Dodajemy bułkę tartą w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem.

3

FORMUJEMY GOŁĄBKI

Z masy formujemy 8 owalnych kotletów, każdy owijamy w jeden liść kapusty (w przypadku mniejszych liści jeden kładziemy na drugim) i spinamy mocno wykałaczką. Podsmażamy na oliwie z wszystkich stron przez 5-7 minut. Zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy i bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, jeden lub dwa razy obracając. Gołąbki wyjmujemy. Sos zagotowujemy ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Gołąbki podajemy polane sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2067,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

516,8 kcal

🥑

Tłuszcz

35,9 g

🌾

Węglowodany

28,6 g

🥬

Błonnik

25,7 g

💪

Białko

25,7 g

Podobne przepisy

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl