zywieniesportowcow.pl

Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie

Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!

Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora

Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

śmietana 30% - 3 łyżki
kalafior - 1 szt.
ziemniak - 2 szt.
masło - 60 g
imbir świeży - 0,5 łyżeczki
miód - 2 łyżeczki
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
rozmaryn świeży - 40 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
kolendra ziarna - 2 g
papryka czerwona - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
liść laurowy - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 0,5 szt.
kasza jęczmienna - 150 g
bazylia świeża - 5 g
pomidor suszony - 45 g
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ:
moździerz folię spożywczą blender * Zanim zaczniemy: 2 papryki polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego, nacieramy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na mniej więcej 25 minut.
2.NASTĘPNIE PAPRYKĘ ZAWIJAMY:
w folię spożywczą i odstawiamy.
3.* UGOTUJ 150:
g kaszy jęczmiennej (w wodzie z 1 liściem laurowym).
4.PURÉE Z KALAFIOREM:
Umyty kalafior kroimy na mniejsze kawałki (wycinamy jego najtwardsze części, nie używamy ich).
5.WRAZ Z POKROJONYMI:
na mniejsze części, obranymi ziemniakami wrzucamy go do gotującej się, osolonej wody (ilość wody w garnku powinna być na tyle odpowiednia, by zakryć całość).
6.
GOTUJEMY OK.
7.10-15 MINUT POD:
przykryciem, do miękkości.
8.PO UGOTOWANIU ODLEWAMY:
cześć wody z garnka i miksujemy na gładką masę.
9.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ:
ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 3-4 łyżkami słodkiej śmietany, posiekanym imbirem i miodem.
10.PO ZAGOTOWANIU DODAJEMY:
sok z cytryny.
11.NASTĘPNIE DODAJEMY 2-3:
kosteczki lekko zmrożonego masła, dzięki czemu całość nabierze aksamitnego smaku. WSZYSTKO ENERGICZNIE: mieszamy.
12.ŁOSOŚ KOLENDRĘ UCIERAMY:
w moździerzu.
13.DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ:
z 1/2 cytryny, ok.
14.2-3 ŁYŻEK OLIWY:
i posiekany drobno 1 ząbek czosnku.
15.
CAŁOŚĆ UCIERAMY.
16.TAK PRZYGOTOWANĄ MARYNATĄ:
polewamy oczyszczone i pozbawione skóry filety z łososia, obtaczając je z każdej strony.
17.ODSTAWIAMY NA 10-15:
minut, w temperaturze pokojowej.
18.NASTĘPNIE SMAŻYMY ŁOSOSIA:
na patelni grillowej.
19.DODAJEMY ROZGNIECIONY ZĄBEK:
czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz pokrojoną na kawałki pozostałą cytrynę.
20.SMAŻYMY 2-3:
minuty.
21.PESTO Z PAPRYKI:
i pomidorów Upieczoną uprzednio paprykę obieramy ze skórki.
22.NASTĘPNIE KROIMY W:
drobną kostkę i umieszczamy w miseczce.
23.DODAJEMY POKROJONE W:
drobną kostkę suszone pomidory i posiekany ząbek czosnku.
24.DO CAŁOŚCI DODAJEMY:
niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, szczyptę soli i białego pieprzu oraz świeżą, pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
25.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
26.KASZA W GARNKU:
podgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów.
27.DODAJEMY 1 ROZGNIECIONY:
ząbek czosnku, ugotowaną kaszę jęczmienną, kilka posiekanych suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, bazylię, sól, biały pieprz oraz łyżeczkę miodu.
28.CAŁOŚĆ GOTUJEMY I:
energicznie mieszamy.
29.PONOWNIE DODAJEMY 2:
łyżeczki miodu oraz minimalną ilość soku z cytryny.
30.DO SOSU KALAFIOROWEGO,:
który wykładamy na talerz, dodajemy kaszę, na to wykładamy łososia, a na końcu przygotowane pesto z papryki.
31.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ

moździerz folię spożywczą blender * Zanim zaczniemy: 2 papryki polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego, nacieramy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na mniej więcej 25 minut.

2

NASTĘPNIE PAPRYKĘ ZAWIJAMY

w folię spożywczą i odstawiamy.

3

* UGOTUJ 150

g kaszy jęczmiennej (w wodzie z 1 liściem laurowym).

4

PURÉE Z KALAFIOREM

Umyty kalafior kroimy na mniejsze kawałki (wycinamy jego najtwardsze części, nie używamy ich).

5

WRAZ Z POKROJONYMI

na mniejsze części, obranymi ziemniakami wrzucamy go do gotującej się, osolonej wody (ilość wody w garnku powinna być na tyle odpowiednia, by zakryć całość).

6

GOTUJEMY OK.

7

10-15 MINUT POD

przykryciem, do miękkości.

8

PO UGOTOWANIU ODLEWAMY

cześć wody z garnka i miksujemy na gładką masę.

9

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ

ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 3-4 łyżkami słodkiej śmietany, posiekanym imbirem i miodem.

10

PO ZAGOTOWANIU DODAJEMY

sok z cytryny.

11

NASTĘPNIE DODAJEMY 2-3

kosteczki lekko zmrożonego masła, dzięki czemu całość nabierze aksamitnego smaku. WSZYSTKO ENERGICZNIE: mieszamy.

12

ŁOSOŚ KOLENDRĘ UCIERAMY

w moździerzu.

13

DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ

z 1/2 cytryny, ok.

14

2-3 ŁYŻEK OLIWY

i posiekany drobno 1 ząbek czosnku.

15

CAŁOŚĆ UCIERAMY.

16

TAK PRZYGOTOWANĄ MARYNATĄ

polewamy oczyszczone i pozbawione skóry filety z łososia, obtaczając je z każdej strony.

17

ODSTAWIAMY NA 10-15

minut, w temperaturze pokojowej.

18

NASTĘPNIE SMAŻYMY ŁOSOSIA

na patelni grillowej.

19

DODAJEMY ROZGNIECIONY ZĄBEK

czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz pokrojoną na kawałki pozostałą cytrynę.

20

SMAŻYMY 2-3

minuty.

21

PESTO Z PAPRYKI

i pomidorów Upieczoną uprzednio paprykę obieramy ze skórki.

22

NASTĘPNIE KROIMY W

drobną kostkę i umieszczamy w miseczce.

23

DODAJEMY POKROJONE W

drobną kostkę suszone pomidory i posiekany ząbek czosnku.

24

DO CAŁOŚCI DODAJEMY

niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, szczyptę soli i białego pieprzu oraz świeżą, pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.

25

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

26

KASZA W GARNKU

podgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów.

27

DODAJEMY 1 ROZGNIECIONY

ząbek czosnku, ugotowaną kaszę jęczmienną, kilka posiekanych suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, bazylię, sól, biały pieprz oraz łyżeczkę miodu.

28

CAŁOŚĆ GOTUJEMY I

energicznie mieszamy.

29

PONOWNIE DODAJEMY 2

łyżeczki miodu oraz minimalną ilość soku z cytryny.

30

DO SOSU KALAFIOROWEGO,

który wykładamy na talerz, dodajemy kaszę, na to wykładamy łososia, a na końcu przygotowane pesto z papryki.

31

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3801,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

950,4 kcal

🥑

Tłuszcz

46,6 g

🌾

Węglowodany

81,7 g

🥬

Błonnik

56,0 g

💪

Białko

56,0 g

Podobne przepisy

Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl