zywieniesportowcow.pl

Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach • przepis • składniki • przygotowanie

Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.

Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach

Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 9 szt.
szczypiorek - 2 łodygi
awokado - 1 szt.
majonez - 1 łyżka
papryka grillowana piquillo - 2 szt.
Ajwar - 3 łyżki
serek w stylu włoskim - 50 g
świeży koperek - 1 łyżka
cebula czerwona - 0,25 szt.
anchois - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY JAJKA I SZCZYPIOREK:
Jajka przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Łodygi szczypiorku przekrawamy na pół.
2.NADZIEWAMY JAJKA ZIELONYM FARSZEM:
Szczypiorek i paprykę drobno siekamy. Trzy żółtka ucieramy z miąższem awokado i majonezem. Do masy dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Gotowym farszem nadziewamy sześć połówek jaj. W farsz wtykamy połówki łodyg szczypiorku, aby jajka wyglądały jak koszyczki.
3.NADZIEWAMY JAJKA CZERWONYM FARSZEM:
Trzy żółtka ucieramy z ajwarem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy sześć połówek jaj. W farsz wtykamy połówki łodyg szczypiorku, aby jajka wyglądały jak koszyczki.
4.NADZIEWAMY JAJKA BIAŁYM FARSZEM:
Twarożek ścieramy na tarce. Koperek, cebulę i anchois drobno siekamy. Ostatnie trzy żółtka rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami białego farszu. Gotowym farszem nadziewamy sześć połówek jaj. W farsz wtykamy połówki łodyg szczypiorku, aby jajka wyglądały jak koszyczki.
Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY JAJKA I SZCZYPIOREK

Jajka przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Łodygi szczypiorku przekrawamy na pół.

2

NADZIEWAMY JAJKA ZIELONYM FARSZEM

Szczypiorek i paprykę drobno siekamy. Trzy żółtka ucieramy z miąższem awokado i majonezem. Do masy dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Gotowym farszem nadziewamy sześć połówek jaj. W farsz wtykamy połówki łodyg szczypiorku, aby jajka wyglądały jak koszyczki.

3

NADZIEWAMY JAJKA CZERWONYM FARSZEM

Trzy żółtka ucieramy z ajwarem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy sześć połówek jaj. W farsz wtykamy połówki łodyg szczypiorku, aby jajka wyglądały jak koszyczki.

4

NADZIEWAMY JAJKA BIAŁYM FARSZEM

Twarożek ścieramy na tarce. Koperek, cebulę i anchois drobno siekamy. Ostatnie trzy żółtka rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami białego farszu. Gotowym farszem nadziewamy sześć połówek jaj. W farsz wtykamy połówki łodyg szczypiorku, aby jajka wyglądały jak koszyczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1405,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

468,6 kcal

🥑

Tłuszcz

31,7 g

🌾

Węglowodany

14,9 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

30,9 g

Podobne przepisy

Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl