zywieniesportowcow.pl

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna tortowa - 500 g
drożdże suszone - 7 g
cukier - 1 łyżka
masło - 100 g
śmietana kwaśna - 100 g
jajko - 1 szt.
grzyby suszone - 50 g
kapusta kiszona - 200 g
cebula - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
olej rzepakowy - 3 łyżki
olej przyprawowy z czarnym czosnkiem - 1 łyżka
krem pieczarkowy z truflą - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -
żółtka jaj - 1 szt.
mleko - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KLEIK Z MĄKI I MLEKA:
Na zimną patelnię wylewamy 100 ml mleka i łączymy je z 30 g mąki, mieszając, aż nie będzie grudek. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki kleik.
2.ŁĄCZYMY MLEKO Z MASŁEM:
Pozostałe 220 g mleka podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. W podgrzanym ciepłym mleku roztapiamy masło.
3.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
W misie robota kuchennego umieszczamy kolejne 430 g mąki, drożdże, cukier i sól. Całość krótko mieszamy.
4.WYRABIAMY CIASTO:
Do wymieszanych suchych składników dodajemy śmietanę, jajko i żółtka, a także przygotowany wcześniej, jeszcze ciepły kleik oraz mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykrywamy misę miksera folią spożywczą i przekładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut, aby ciasto wyrosło.
5.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI FARSZU:
Kapustę zagotowujemy w gorącej wodzie. Namoczone grzyby i ugotowaną kapustę dokładnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek również drobno siekamy.
6.DUSIMY FARSZ:
Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie na patelnię dodajemy posiekane grzyby i całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy kapustę i dusimy farsz, co jakiś czas podlewając go odrobiną wody po gotowaniu grzybów, aż zużyjemy całe 200 ml i cały płyn wyparuje.
7.DOPRAWIAMY FARSZ:
Jeszcze gorący farsz doprawiamy olejem z czarnym czosnkiem i kremem pieczarkowym z truflą. Całość dokładnie mieszamy i studzimy.
8.WAŁKUJEMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy na blacie oprószonym mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 0,5-1 cm.
9.ZAWIJAMY CIASTO Z FARSZEM:
Rozwałkowane ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na cztery paski. Następnie jeden z dłuższych boków każdego paska smarujemy żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Na każdy z pasków wykładamy po równo farszu i zawijamy je tak, aby pasek posmarowany żółtkiem sklejał ciasto w rulon.
10.FORMUJEMY PASZTECIKI:
Każdy rulon kroimy w paszteciki o długości ok. 3-4 cm. Następnie układamy je w większych odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianymi ściereczkami i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut, aby wyrosły.
11.PIECZEMY PASZTECIKI:
Wyrośnięte paszteciki smarujemy pozostałym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe paszteciki podajemy z barszczem.
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KLEIK Z MĄKI I MLEKA

Na zimną patelnię wylewamy 100 ml mleka i łączymy je z 30 g mąki, mieszając, aż nie będzie grudek. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki kleik.

2

ŁĄCZYMY MLEKO Z MASŁEM

Pozostałe 220 g mleka podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. W podgrzanym ciepłym mleku roztapiamy masło.

3

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W misie robota kuchennego umieszczamy kolejne 430 g mąki, drożdże, cukier i sól. Całość krótko mieszamy.

4

WYRABIAMY CIASTO

Do wymieszanych suchych składników dodajemy śmietanę, jajko i żółtka, a także przygotowany wcześniej, jeszcze ciepły kleik oraz mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykrywamy misę miksera folią spożywczą i przekładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut, aby ciasto wyrosło.

5

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI FARSZU

Kapustę zagotowujemy w gorącej wodzie. Namoczone grzyby i ugotowaną kapustę dokładnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek również drobno siekamy.

6

DUSIMY FARSZ

Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie na patelnię dodajemy posiekane grzyby i całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy kapustę i dusimy farsz, co jakiś czas podlewając go odrobiną wody po gotowaniu grzybów, aż zużyjemy całe 200 ml i cały płyn wyparuje.

7

DOPRAWIAMY FARSZ

Jeszcze gorący farsz doprawiamy olejem z czarnym czosnkiem i kremem pieczarkowym z truflą. Całość dokładnie mieszamy i studzimy.

8

WAŁKUJEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy na blacie oprószonym mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 0,5-1 cm.

9

ZAWIJAMY CIASTO Z FARSZEM

Rozwałkowane ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na cztery paski. Następnie jeden z dłuższych boków każdego paska smarujemy żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Na każdy z pasków wykładamy po równo farszu i zawijamy je tak, aby pasek posmarowany żółtkiem sklejał ciasto w rulon.

10

FORMUJEMY PASZTECIKI

Każdy rulon kroimy w paszteciki o długości ok. 3-4 cm. Następnie układamy je w większych odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianymi ściereczkami i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut, aby wyrosły.

11

PIECZEMY PASZTECIKI

Wyrośnięte paszteciki smarujemy pozostałym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe paszteciki podajemy z barszczem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3776,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

314,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,1 g

🌾

Węglowodany

39,2 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl