zywieniesportowcow.pl

Deser wegański à la snickers • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na pyszny deser dla najmłodszych! Z kaszą jaglaną, czekoladą, kremem z daktyli i orzeszkami.

Deser wegański à la snickers

Wypróbuj przepis na pyszny deser dla najmłodszych! Z kaszą jaglaną, czekoladą, kremem z daktyli i orzeszkami.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

aromat waniliowy - 1 łyżeczka
czekolada gorzka - 200 g
daktyle suszone - 90 g
kasza jaglana - 250 g
syrop z agawy - 1 łyżka
orzechy ziemne solone - 240 g
mleczko kokosowe - 800 ml

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY DAKTYLE:
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 30 minut. Następnie daktyle razem z wodą miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
2.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę płuczemy na sitku. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Gdy się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy syrop z agawy i aromat waniliowy, dokładnie mieszamy i miksujemy całość, aż uzyskamy gładką masę. Orzeszki miksujemy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3.UKŁADAMY SKŁADNIKI DESERU W SŁOICZKACH:
W słoiczkach układamy zmiksowaną kaszę, daktyle i rozpuszczoną czekoladę. Deser posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Deser wegański à la snickers

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY DAKTYLE

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 30 minut. Następnie daktyle razem z wodą miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

2

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę płuczemy na sitku. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Gdy się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy syrop z agawy i aromat waniliowy, dokładnie mieszamy i miksujemy całość, aż uzyskamy gładką masę. Orzeszki miksujemy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

3

UKŁADAMY SKŁADNIKI DESERU W SŁOICZKACH

W słoiczkach układamy zmiksowaną kaszę, daktyle i rozpuszczoną czekoladę. Deser posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5226 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

435,5 kcal

🥑

Tłuszcz

29,4 g

🌾

Węglowodany

33,4 g

🥬

Błonnik

9,4 g

💪

Białko

9,4 g

Podobne przepisy

Deser wegański à la snickers - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl