Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowe smoothie i domowe ciastka owsiane, to śniadanie, które doda Twojemu dziecku energii do nauki i zdobywania świata! Przekonaj się jakie to proste!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SMOOTHIE
Kalafiora kroimy na mniejsze części i łączymy z awokado w naczyniu blendera. Dodajemy daktyle, płatki owsiane, masło orzechowe oraz kakao i miksujemy składniki na gładką masę. Czekoladowe smoothie przekładamy do pojemnika i dekorujemy wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym, jagodami goji, żurawinami i świeżymi owocami.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA CIASTKA OWSIANE
Do miski wlewamy syrop klonowy, dodajemy jajko i masło orzechowe. Całość miksujemy. Dodajemy płatki owsiane oraz sodę i mieszamy masę łopatką.
PIECZEMY CIASTKA
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą gałkownicy wykładamy na blachę kulki ciasta. Lekko je spłaszczamy. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
ROBIMY Z CIASTEK KANAPKI
Jedno ciastko smarujemy masłem orzechowym i konfiturą, przykrywamy drugim ciastkiem, formując kanapki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4845,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
4845,7 kcal
Tłuszcz
207,9 g
Węglowodany
639,1 g
Błonnik
88,8 g
Białko
135,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielony chłodnik z awokado
Zagraj w zielone z przepisem Darii i przygotuj pyszny chłodnik z awokado! Idealnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu na upalne dni.

Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!

Szarpane boczniaki à la pulled pork
Boczniaki są świetnym zamiennikiem mięsa, a do tego smakują wybornie! Odkryj ich możliwości, przygotowując szarpane boczniaki wg przepisu Kingi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w sosie pesto
Kremowy, zielony sos, soczyste mięso i wyjątkowy smak. Kurczak w pesto to szybki, treściwy posiłek, który zachwyci wielu z Was.

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Kurczak w maśle ziołowym z airfryera
Klasyka wśród domowych obiadów, czyli pieczony kurczak w maśle ziołowym w wersji z airfryera. Przygotuj te soczyste udka kurczaka w aromatycznych przyprawach i podawaj je z ulubionymi dodatkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tosty w jajku
Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą
Chrupiące pieczone ziemniaczki w aromatycznych przyprawach, a do tego przepyszna i kremowa ubijana feta. Sprawdź, jak smakuje to proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie.

Bliny z kremem awokado i fetą
Bliny można podawać na wiele różnych sposobów – w zależności od preferencji – tak by były słodkie lub wytrawne. W tym przepisie dodatkiem jest krem awokado i feta. Koniecznie wypróbuj to połączenie!