zywieniesportowcow.pl

Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko • przepis • składniki • przygotowanie

Czekoladowe smoothie i domowe ciastka owsiane, to śniadanie, które doda Twojemu dziecku energii do nauki i zdobywania świata! Przekonaj się jakie to proste!

Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko

Czekoladowe smoothie i domowe ciastka owsiane, to śniadanie, które doda Twojemu dziecku energii do nauki i zdobywania świata! Przekonaj się jakie to proste!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 0,5 szt.
banan - 3 szt.
daktyle suszone - 3 szt.
jagody goji - 2 łyżki
kakao - 3 łyżki
kalafior - 0,25 szt.
napój owsiany - 250 ml
siemię lniane, całe - 1 łyżeczka
żurawina suszona - 40 g
malina - 70 g
wiórki kokosowe - 1 łyżka
jajko - 1 szt.
konfitura truskawkowa - 4 łyżki
masło orzechowe - 240 g
płatki owsiane - 330 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
syrop klonowy - 160 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SMOOTHIE:
Kalafiora kroimy na mniejsze części i łączymy z awokado w naczyniu blendera. Dodajemy daktyle, płatki owsiane, masło orzechowe oraz kakao i miksujemy składniki na gładką masę. Czekoladowe smoothie przekładamy do pojemnika i dekorujemy wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym, jagodami goji, żurawinami i świeżymi owocami.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA CIASTKA OWSIANE:
Do miski wlewamy syrop klonowy, dodajemy jajko i masło orzechowe. Całość miksujemy. Dodajemy płatki owsiane oraz sodę i mieszamy masę łopatką.
3.PIECZEMY CIASTKA:
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą gałkownicy wykładamy na blachę kulki ciasta. Lekko je spłaszczamy. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
4.ROBIMY Z CIASTEK KANAPKI:
Jedno ciastko smarujemy masłem orzechowym i konfiturą, przykrywamy drugim ciastkiem, formując kanapki.
Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SMOOTHIE

Kalafiora kroimy na mniejsze części i łączymy z awokado w naczyniu blendera. Dodajemy daktyle, płatki owsiane, masło orzechowe oraz kakao i miksujemy składniki na gładką masę. Czekoladowe smoothie przekładamy do pojemnika i dekorujemy wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym, jagodami goji, żurawinami i świeżymi owocami.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA CIASTKA OWSIANE

Do miski wlewamy syrop klonowy, dodajemy jajko i masło orzechowe. Całość miksujemy. Dodajemy płatki owsiane oraz sodę i mieszamy masę łopatką.

3

PIECZEMY CIASTKA

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą gałkownicy wykładamy na blachę kulki ciasta. Lekko je spłaszczamy. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

4

ROBIMY Z CIASTEK KANAPKI

Jedno ciastko smarujemy masłem orzechowym i konfiturą, przykrywamy drugim ciastkiem, formując kanapki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4845,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

4845,7 kcal

🥑

Tłuszcz

207,9 g

🌾

Węglowodany

639,1 g

🥬

Błonnik

88,8 g

💪

Białko

135,4 g

Podobne przepisy

Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl