zywieniesportowcow.pl

Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!

Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą

Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 1 szczypta
wanilia - 3 g
limonka - 1 szt.
śmietana 30% - 500 ml
jajko - 6 szt.
cukier - 60 g
pomarańcza - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ:
Przelewamy śmietanę do garnka, dodajemy do niej startą skórkę pomarańczy i limonki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Kuchenkę wyłączamy na minutę przed dodaniem do żółtek. Tak, aby śmietanka straciła nieco na temperaturze, ale nadal była ciepła. Jeśli ostygnie za bardzo podrzewamy jeszcze chwilkę.
Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ

Przelewamy śmietanę do garnka, dodajemy do niej startą skórkę pomarańczy i limonki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Kuchenkę wyłączamy na minutę przed dodaniem do żółtek. Tak, aby śmietanka straciła nieco na temperaturze, ale nadal była ciepła. Jeśli ostygnie za bardzo podrzewamy jeszcze chwilkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2011,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

335,2 kcal

🥑

Tłuszcz

21,7 g

🌾

Węglowodany

27,2 g

🥬

Błonnik

9,3 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy

Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl