zywieniesportowcow.pl

Ciasto pomponik bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie

Warstwa herbatników, słodkiego kremu kokosowego i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki – tak przenikają się smaki w łatwym do przygotowania cieście bez pieczenia! Wypróbuj przepis!

Ciasto pomponik bez pieczenia

Warstwa herbatników, słodkiego kremu kokosowego i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki – tak przenikają się smaki w łatwym do przygotowania cieście bez pieczenia! Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

herbatniki - 200 g
ser mascarpone - 350 g
śmietanka kremówka 30% - 330 ml
wiórki kokosowe - 50 g
czekolada biała - 150 g
dżem porzeczkowy - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Do garnka wlewamy wodę, którą zagotowujemy i wyłączamy. Na garnek nakładamy miskę z czekoladą. Ważne, aby dno miski nie dotykało wody. Czekoladę pozostawiamy do roztopienia się pod wpływem pary. Od czasu do czasu mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Do miski dodajemy ser mascarpone, śmietankę, rozpuszczoną białą czekoladę oraz 35 g wiórków kokosowych. Całość miksujemy do połączenia się składników.
3.PRZEKŁADAMY CIASTO:
Masę dzielimy na 3 części. Dno foremki wykładamy herbatnikami, smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (100 g) i wykładamy część masy kokosowej. Czynność powtarzamy, tworząc drugą warstwę ciasta. Układamy ponownie herbatniki i wykładamy pozostałą część kremu. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi (15 g) i ozdabiamy wedle uznania np. kokosowymi kuleczkami. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Ciasto pomponik bez pieczenia

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Do garnka wlewamy wodę, którą zagotowujemy i wyłączamy. Na garnek nakładamy miskę z czekoladą. Ważne, aby dno miski nie dotykało wody. Czekoladę pozostawiamy do roztopienia się pod wpływem pary. Od czasu do czasu mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Do miski dodajemy ser mascarpone, śmietankę, rozpuszczoną białą czekoladę oraz 35 g wiórków kokosowych. Całość miksujemy do połączenia się składników.

3

PRZEKŁADAMY CIASTO

Masę dzielimy na 3 części. Dno foremki wykładamy herbatnikami, smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (100 g) i wykładamy część masy kokosowej. Czynność powtarzamy, tworząc drugą warstwę ciasta. Układamy ponownie herbatniki i wykładamy pozostałą część kremu. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi (15 g) i ozdabiamy wedle uznania np. kokosowymi kuleczkami. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4020,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

502,6 kcal

🥑

Tłuszcz

37,4 g

🌾

Węglowodany

40,1 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy

Ciasto pomponik bez pieczenia - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl