zywieniesportowcow.pl

Dakos – przepis na grecką przekąskę • przepis • składniki • przygotowanie

Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!

Dakos – przepis na grecką przekąskę

Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka grahamka - 3 szt.
ser feta - 100 g
pomidor czerwony - 4 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
oregano suszone - 5 g
sól - 4 g
pieprz czarny - 2 g
oliwki kalamata - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CHLEB:
Bułki przekrój i każdą połowę skrop oliwą. Ułóż je blaszce do pieczenia i podpiecz przez 5-10 minut (kontrolując stopień przypieczenia).
2.ŚCIERAMY POMIDORY:
Pomidory zetrzyj na tarce o grubych oczkach, aby uzyskać wodnisty sos z kawałkami pomidorów. Wrzuć do miseczki.
3.ŚCIERAMY SER FETA:
Tarkę starannie umyj i osusz, a następnie przejdź do ścierania sera feta. Starty ser włóż do drugiej miseczki.
4.UKŁADAMY SKŁADNIKI NA SUCHARKACH:
Na grzankachrównomiernie rozłóż starte pomidory, a następnie przykryj całość startym serem feta.
5.DOPRAWIAMY DAKOS:
Skrop grzanki dodatkową porcją oliwy z oliwek, posyp oregano oraz dopraw solą i pieprzem według smaku. Na wierzchu ułóż oliwki kalamata lub inne ciemne oliwki.
6.ODSTAWIAMY SUCHARKI DO LODÓWKI:
Gotowe dakos odstaw na chwilę do lodówki (ok. 10 minut), aby chleb nasiąknął sokiem z pomidorów i oliwą z oliwek.
Dakos – przepis na grecką przekąskę

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CHLEB

Bułki przekrój i każdą połowę skrop oliwą. Ułóż je blaszce do pieczenia i podpiecz przez 5-10 minut (kontrolując stopień przypieczenia).

2

ŚCIERAMY POMIDORY

Pomidory zetrzyj na tarce o grubych oczkach, aby uzyskać wodnisty sos z kawałkami pomidorów. Wrzuć do miseczki.

3

ŚCIERAMY SER FETA

Tarkę starannie umyj i osusz, a następnie przejdź do ścierania sera feta. Starty ser włóż do drugiej miseczki.

4

UKŁADAMY SKŁADNIKI NA SUCHARKACH

Na grzankachrównomiernie rozłóż starte pomidory, a następnie przykryj całość startym serem feta.

5

DOPRAWIAMY DAKOS

Skrop grzanki dodatkową porcją oliwy z oliwek, posyp oregano oraz dopraw solą i pieprzem według smaku. Na wierzchu ułóż oliwki kalamata lub inne ciemne oliwki.

6

ODSTAWIAMY SUCHARKI DO LODÓWKI

Gotowe dakos odstaw na chwilę do lodówki (ok. 10 minut), aby chleb nasiąknął sokiem z pomidorów i oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1431,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

715,5 kcal

🥑

Tłuszcz

43,9 g

🌾

Węglowodany

60,6 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

18,8 g

Podobne przepisy

Dakos – przepis na grecką przekąskę - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl