Ciasteczka żurawinowe • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych żurawin udekorowane różową polewą czekoladową. Sprawdź, jakie są kruche, delikatne i proste w przygotowaniu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MASŁEM
Do miski przesiewamy mąkę. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Energicznie mieszamy masło z mąką za pomocą widelca, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.
ŁĄCZYMY KRUSZONKĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Żurawiny bardzo drobno kroimy. Do kruszonki dodajemy cukier waniliowo-pomarańczowy, jajko, ekstrakt waniliowy, sól i suszone żurawiny. Ciasto mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.
WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy energicznie dłońmi. Formujemy kulę, nieco ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
WYKRAWAMY CIASTKA
Schłodzone ciasto przekładamy na blat obficie posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawamy dowolne, ulubione kształty.
PIECZEMY CIASTKA
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie schładzamy je w lodówce przez ok. 30 minut. Ciastka pieczemy przez ok. 12 minut, aż się zarumienią, i studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3340,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
417,6 kcal
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
52 g
Błonnik
0,3 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!

Babka piernikowa
Czujecie już aromat piernika, miodu i powideł śliwkowych? To teraz czas na to, żebyście poznali łatwy przepis na babkę piernikową. Sprawdźcie sami, jakie to pyszne i proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
Domowe tacos z mąki kukurydzianej świetnie smakują z sałatką z krewetek! Przygotuj ją i sprawdź, jak owoce morza komponują się z mango, chili i kolendrą!

Ciecierzyca po bretońsku
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Pęczotto z górskim serem i kurkami
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą
Chrupiące pieczone ziemniaczki w aromatycznych przyprawach, a do tego przepyszna i kremowa ubijana feta. Sprawdź, jak smakuje to proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie.

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!