zywieniesportowcow.pl

Chowder z kukurydzą • przepis • składniki • przygotowanie

Chowder to pyszna zupa w stylu angielskim, idealna na szybki obiad. Wykorzystaj przepis Darii i wrzuć do garnka letnie warzywa oraz świeżą, sezonową kukurydzę!

Chowder z kukurydzą

Chowder to pyszna zupa w stylu angielskim, idealna na szybki obiad. Wykorzystaj przepis Darii i wrzuć do garnka letnie warzywa oraz świeżą, sezonową kukurydzę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1,5 l
cebula biała - 1 szt.
kalafior - 1 szt.
kolba kukurydzy - 3 szt.
liść laurowy - 2 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 szczypta
papryka żółta - 1 szt.
pomidor suszony - 5 szt.
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 100 g
ziele angielskie - 2 szt.
ziemniak - 3 szt.
orzechy arachidowe - 70 g
mąka pszenna - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki, ziarna kukurydzy oddzielone od kolb, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w słupki.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy zupę, aż kalafior i ziemniaki będę miękkie – ok. 15 minut.
3.ZAPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ:
Śmietanę łączymy w miseczce z 2 łyżkami gorącej zupy. Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i wlewamy do garnka. Dodajemy część suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę i część rozdrobnionych orzeszków.
Chowder z kukurydzą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki, ziarna kukurydzy oddzielone od kolb, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w słupki.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy zupę, aż kalafior i ziemniaki będę miękkie – ok. 15 minut.

3

ZAPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Śmietanę łączymy w miseczce z 2 łyżkami gorącej zupy. Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i wlewamy do garnka. Dodajemy część suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę i część rozdrobnionych orzeszków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1836,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

229,6 kcal

🥑

Tłuszcz

10 g

🌾

Węglowodany

29,8 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

8,6 g

Podobne przepisy

Chowder z kukurydzą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl