Chłodnik z melona i mięty • przepis • składniki • przygotowanie
Zimna zupa o kuszącym miętowym zapachu gwarantująca ochłodę i orzeźwienie nawet w najgorętszy wakacyjny dzień.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MIĄŻSZ MELONA
i obranego ogórka kroimy na mniejsze kawałki.
PRZEKŁADAMY DO
blendera.
DODAJEMY LISKI MIĘTY
oraz jogurt i całość miksujemy, aż zupa nabierze jednolitej konsystencji.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
imbirem, pieprzem kajeńskim oraz solą.
ZUPĘ CHŁODZIMY W
lodówce przez minimum godzinę.
PODAJEMY ZIMNĄ.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
957,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
479 kcal
Tłuszcz
6,2 g
Węglowodany
73,8 g
Błonnik
2,2 g
Białko
31,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nuggetsy z halloumi
Delikatny i lekko słony ser w chrupiącej panierce, czyli pomysł na bezmięsne nuggetsy w greckim stylu. To pyszna przekąska, która mile zaskoczy gości podczas kolejnego spotkania.

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.

Mrożony jogurt z owocami leśnymi
Zamień jogurt naturalny w pyszne lody z owocami leśnymi. To prosty i szybki sposób na deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami
Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.

Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Budyń waniliowo-migdałowy
Budyń to deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli! A Paweł Małecki zdradza przepis na budyń waniliowo-migdałowy z owocową konfiturą!

Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!