zywieniesportowcow.pl

Burger rybny i ogórkowy relish • przepis • składniki • przygotowanie

Ryba z grilla w formie burgera? To brzmi naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej smakuje! Sprawdź i daj się przekonać!

Burger rybny i ogórkowy relish

Ryba z grilla w formie burgera? To brzmi naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej smakuje! Sprawdź i daj się przekonać!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

szalotka - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
kurkuma mielona - 2 łyżeczki
limonka - 1 szt.
ogórek gruntowy - 2 szt.
oliwa z oliwek - 5 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
sałata rzymska - 1 szt.
orzechy arachidowe - 60 g
sól - 0,5 łyżeczki
syrop klonowy - 1 łyżka
szczypior cebuli - 24 g
kolendra świeża - 25 g
bułka pełnoziarnista - 2 szt.
olej - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY ŁOSOSIA:
Kurkumę i olej wcieramy z obu stron w filety z łososia.
2.GRILLUJEMY ŁOSOSIA:
Ruszt grilla smarujemy odrobiną oleju. Filety układamy na ruszcie i przykrywamy. Grillujemy z każdej strony po ok. 5 minut.
3.KROIMY I SIEKAMY SKŁADNIKI RELISHU:
Pokrojony na ćwiartki ogórek bez gniazd nasiennych, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, rozgniecione nożem solone orzeszki ziemne, posiekaną na drobno papryczkę chili razem z gniazdami nasiennymi przekładamy do miski.
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do miski. Dodajemy skórkę startą z ½ limonki i sok wyciśnięty z całej limonki.
5.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Odrywamy liście sałaty rzymskiej. Szczypiorek kroimy w zapałkę.
6.GRILLUJEMY BUŁKI:
Bułki kładziemy na ruszcie grilla na ok. 2 minuty.
7.SKŁADAMY BURGERA:
Na spodnie części bułek wykładamy 1 łyżkę salsy, sałatę i kotlet rybny, a następnie znów 1 łyżkę salsy. Posypujemy szczypiorkiem i przykrywamy górną częścią bułki.
Burger rybny i ogórkowy relish

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY ŁOSOSIA

Kurkumę i olej wcieramy z obu stron w filety z łososia.

2

GRILLUJEMY ŁOSOSIA

Ruszt grilla smarujemy odrobiną oleju. Filety układamy na ruszcie i przykrywamy. Grillujemy z każdej strony po ok. 5 minut.

3

KROIMY I SIEKAMY SKŁADNIKI RELISHU

Pokrojony na ćwiartki ogórek bez gniazd nasiennych, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, rozgniecione nożem solone orzeszki ziemne, posiekaną na drobno papryczkę chili razem z gniazdami nasiennymi przekładamy do miski.

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do miski. Dodajemy skórkę startą z ½ limonki i sok wyciśnięty z całej limonki.

5

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Odrywamy liście sałaty rzymskiej. Szczypiorek kroimy w zapałkę.

6

GRILLUJEMY BUŁKI

Bułki kładziemy na ruszcie grilla na ok. 2 minuty.

7

SKŁADAMY BURGERA

Na spodnie części bułek wykładamy 1 łyżkę salsy, sałatę i kotlet rybny, a następnie znów 1 łyżkę salsy. Posypujemy szczypiorkiem i przykrywamy górną częścią bułki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2007,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1003,8 kcal

🥑

Tłuszcz

64,9 g

🌾

Węglowodany

44,5 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

58,3 g

Podobne przepisy

Burger rybny i ogórkowy relish - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl