Bulgogi – wołowina po koreańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Gruszkę nashi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy z czosnkiem w naczyniu blendera i miksujemy, aż składniki się połączą.
MARYNUJEMY MIĘSO
Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy, pozbawiając je grubych błon. Kroimy w cienkie plastry i przekładamy do marynaty. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso.
KROIMY WARZYWA I DODATKI
Groszek cukrowy siekamy ukośnie na mniejsze kawałki. W ten sam sposób kroimy papryczkę chili. Marchewkę kroimy w słupki, a grzyby shitake na mniejsze kawałki.
SMAŻYMY MIĘSO Z WARZYWAMI
Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na dużym ogniu, aż uzyska brązowy kolor.
PODAJEMY BULGOGI
Bulgogi posypujemy z wierzchu posiekanym szczypiorkiem dymki. Opcjonalnie: podajemy z porcją ugotowanego makaronu chow mein.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1981,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,4 kcal
Tłuszcz
7,5 g
Węglowodany
67,2 g
Błonnik
39,2 g
Białko
39,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański zielony omlet z silken tofu
Smaczne dzień dobry? To musi być zielony omlet! Silken tofu nada mu wyjątkową puszystość, a burak mangold razem z innymi warzywami sprawi, że będzie to prawdziwie sycące danie!

Koktajl na odnowę – zielony z gruszką
Jarmuż, awokado, gruszki, maliny – tyle dobra w jednej szklance! Wypróbuj przepis Kingi na zielony koktajl, który z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych.

Koktajl z krewetek
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza! Zobacz, jak przygotować z nich koktajl z awokado i grejpfrutem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami
Ahoj, mały marynarzu! Na stół wpływają przepyszne kotleciki z łososiem, szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Ten przepis Kingi uwielbiają rodzice, bo świetnie sprawdza się wtedy, gdy trzeba szybko znaleźć pomysł na wartościową kolację.

Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
Warzywne steki? To możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj pyszne steki z kalafiora!

Knedle z truskawkami
Proste, efektowne danie z ziemniaków i to na słodko — czy to w ogóle możliwe? Ależ oczywiście! Przedstawiamy przepis na wyśmienite knedle z truskawkami, których smak przeniesie Cię w krainę słodkiego zapomnienia. Nie czekaj i zrób je razem z nami!