zywieniesportowcow.pl

Bulgogi – wołowina po koreańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!

Bulgogi – wołowina po koreańsku

Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

polędwica wołowa - 500 g
cukier trzcinowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 3 szt.
gruszka - 0,5 szt.
olej sezamowy - 1 łyżka
pasta paprykowa - 1 łyżeczka
sezam biały - 2 łyżki
sos mirin - 2 łyżki
sos sojowy - 125 g
groszek cukrowy - 55 g
grzyby shiitake - 5 szt.
marchew - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
makaron chow mein - 250 g
szczypior cebuli - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Gruszkę nashi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy z czosnkiem w naczyniu blendera i miksujemy, aż składniki się połączą.
2.MARYNUJEMY MIĘSO:
Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy, pozbawiając je grubych błon. Kroimy w cienkie plastry i przekładamy do marynaty. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso.
3.KROIMY WARZYWA I DODATKI:
Groszek cukrowy siekamy ukośnie na mniejsze kawałki. W ten sam sposób kroimy papryczkę chili. Marchewkę kroimy w słupki, a grzyby shitake na mniejsze kawałki.
4.SMAŻYMY MIĘSO Z WARZYWAMI:
Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na dużym ogniu, aż uzyska brązowy kolor.
5.PODAJEMY BULGOGI:
Bulgogi posypujemy z wierzchu posiekanym szczypiorkiem dymki. Opcjonalnie: podajemy z porcją ugotowanego makaronu chow mein.
Bulgogi – wołowina po koreańsku

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Gruszkę nashi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy z czosnkiem w naczyniu blendera i miksujemy, aż składniki się połączą.

2

MARYNUJEMY MIĘSO

Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy, pozbawiając je grubych błon. Kroimy w cienkie plastry i przekładamy do marynaty. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso.

3

KROIMY WARZYWA I DODATKI

Groszek cukrowy siekamy ukośnie na mniejsze kawałki. W ten sam sposób kroimy papryczkę chili. Marchewkę kroimy w słupki, a grzyby shitake na mniejsze kawałki.

4

SMAŻYMY MIĘSO Z WARZYWAMI

Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na dużym ogniu, aż uzyska brązowy kolor.

5

PODAJEMY BULGOGI

Bulgogi posypujemy z wierzchu posiekanym szczypiorkiem dymki. Opcjonalnie: podajemy z porcją ugotowanego makaronu chow mein.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1981,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

495,4 kcal

🥑

Tłuszcz

7,5 g

🌾

Węglowodany

67,2 g

🥬

Błonnik

39,2 g

💪

Białko

39,2 g

Podobne przepisy

Bulgogi – wołowina po koreańsku - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl