zywieniesportowcow.pl

Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź przepis na puszyste i delikatne bułeczki bao z dodatkiem pysznych i wspaniale chrupiących krewetek w panierce panko. Zobacz, jakie to łatwe, i delektuj się tym niesamowitym połączeniem smaków.

Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami

Sprawdź przepis na puszyste i delikatne bułeczki bao z dodatkiem pysznych i wspaniale chrupiących krewetek w panierce panko. Zobacz, jakie to łatwe, i delektuj się tym niesamowitym połączeniem smaków.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bułeczka Bao - 8 szt.
krewetki - 200 g
mąka pszenna - 1 szkl
jajko - 1 szt.
panierka panko - 1 szkl
pieprz czarny -
olej rzepakowy -
mieszanka warzyw azjatyckich - 200 g
ogórek - 1 szt.
ocet ryżowy - 0,3 szkl
cukier trzcinowy - 1 łyżka
sos sojowy - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
sos sriracha -
kolendra świeża -
kiełki groszku -
marchew -

Instrukcje przygotowania

1.PIKLUJEMY WARZYWA:
Ogórka kroimy w cienkie plastry i wkładamy je do dużej miski wraz z mieszanką warzyw azjatyckich do woka. Dodajemy i mieszamy razem ocet ryżowy, cukier, sos sojowy i sól, aż składniki się rozpuszczą. Zalewamy warzywa marynatą i odstawiamy na 15 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI:
Krewetki oczyszczamy z pancerzyków. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy trzy miseczki: do jednej wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajko, a do trzeciej wsypujemy panierkę panko.
3.PODGRZEWAMY BUŁECZKI BAO:
Bułeczki umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze i podgrzewamy je zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4.PRZYGOTOWUJEMY BUŁECZKI BAO:
Bułeczki delikatnie otwieramy i smarujemy sosem sriracha. Do ich środka dodajemy piklowaną mieszankę warzyw. Całość dekorujemy listkami kolendry i kiełkami groszku. Podajemy danie.
Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIKLUJEMY WARZYWA

Ogórka kroimy w cienkie plastry i wkładamy je do dużej miski wraz z mieszanką warzyw azjatyckich do woka. Dodajemy i mieszamy razem ocet ryżowy, cukier, sos sojowy i sól, aż składniki się rozpuszczą. Zalewamy warzywa marynatą i odstawiamy na 15 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI

Krewetki oczyszczamy z pancerzyków. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy trzy miseczki: do jednej wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy jajko, a do trzeciej wsypujemy panierkę panko.

3

PODGRZEWAMY BUŁECZKI BAO

Bułeczki umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze i podgrzewamy je zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4

PRZYGOTOWUJEMY BUŁECZKI BAO

Bułeczki delikatnie otwieramy i smarujemy sosem sriracha. Do ich środka dodajemy piklowaną mieszankę warzyw. Całość dekorujemy listkami kolendry i kiełkami groszku. Podajemy danie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2849,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

712,4 kcal

🥑

Tłuszcz

6,3 g

🌾

Węglowodany

125,1 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

35,7 g

Podobne przepisy

Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl