zywieniesportowcow.pl

Biszkopt - przepis podstawowy • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny deser zaczyna się od dobrego biszkoptu, dlatego skorzystaj z naszego przepisu, a później przygotuj swoje ulubione ciasto.

Biszkopt - przepis podstawowy

Pyszny deser zaczyna się od dobrego biszkoptu, dlatego skorzystaj z naszego przepisu, a później przygotuj swoje ulubione ciasto.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 200 g
jajko - 6 szt.
mąka ziemniaczana - 50 g
proszek do pieczenia - 0,25 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka krótko ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy 75 g cukru, ciągle mieszając, a następnie ubijamy dalej, aż białko będzie gęste i błyszczące.
2.ŻÓŁTKA ŁĄCZYMY Z MĄKĄ:
Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i solą przez kilka minut na gęsty, jasny krem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy. Przesiewamy przezsitodo ubitych żółtek. Masę delikatnie mieszamy z połową białek. Po wymieszaniu dodajemy drugą część i krótko mieszamy.
Biszkopt - przepis podstawowy

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM

Oddzielamy żółtka od białek. Białka krótko ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy 75 g cukru, ciągle mieszając, a następnie ubijamy dalej, aż białko będzie gęste i błyszczące.

2

ŻÓŁTKA ŁĄCZYMY Z MĄKĄ

Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i solą przez kilka minut na gęsty, jasny krem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy. Przesiewamy przezsitodo ubitych żółtek. Masę delikatnie mieszamy z połową białek. Po wymieszaniu dodajemy drugą część i krótko mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1922,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

320,5 kcal

🥑

Tłuszcz

5,4 g

🌾

Węglowodany

59 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy

Biszkopt - przepis podstawowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl