Babka śmietankowa • przepis • składniki • przygotowanie
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY CUKIER ZE ŚMIETANĄ I JAJKAMI
Do misy miksera wlewamy śmietanę, a potem dodajemy po jednym jajku i ubijamy na wysokich obrotach. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy cukier wanilinowy i cukier do wypieków i dalej ubijamy przez ok. 2 minuty. Wyłączamy mikser.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do misy miksera. Dodajemy także sól i mieszamy przy pomocy szpatułki.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO KEKSÓWKI
Keksówkę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą, a potem przelewamy do niej ciasto na babkę.
PIECZEMY BABKĘ
Wsuwamy keksówkę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy ją na 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2807,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
561,5 kcal
Tłuszcz
13,3 g
Węglowodany
99,6 g
Błonnik
0,1 g
Białko
12,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.

Kurczak z sosem paprykowym
Kurczak w aksamitnym sosie paprykowym z ziołami. Smakuje doskonale sam lub z dodatkami.

Łosoś na parze z salsą truskawkową
Soczysty łosoś przygotowany na parze, podany z orzeźwiającą salsą truskawkową – to lekkie i efektowne danie, które idealnie nadaje się na lunch lub romantyczną kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora
Wyjątkowość tego dania podkreśla dodanie świeżej szałwii. Jej aromat doskonale uwydatnia smaki łososia i dyni.

Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami to doskonała propozycja dla miłośników słodkich wypieków, którzy pragną urozmaicić tradycyjne receptury. Połączenie delikatnej białej czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten mazurek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jak zrobić ten pyszny, świąteczny wypiek? Poznaj nasz sposób na pysznego mazurka z białą czekoladą i wiśniami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto
Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.

Serowy chlebek
Pyszna przekąska na spotkanie w gronie znajomych – świeży chlebek podany na ciepło z ciągnącym się serem i ziołami!

Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!