Babka na parze • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY CUKIER
Do pojemnika miksującego dodajemy cukier trzcinowy, wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 9.
UBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Do rozdrobnionego cukru dodajemy jajka, nakładamy nasadkę do mieszania (tzw. motylka) i wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 37°C / obroty 3.
DODAJEMY MLEKO I MASŁO
Po pierwszym ubiciu jajek ponownie wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / obroty 4. Zdejmujemy miarkę i w trakcie ubijania jajek dolewamy mleko, ekstrakt waniliowy i dodajemy w małych kawałkach miękkie masło.
MIESZAMY CIASTO
Z pojemnika miksującego usuwamy nasadkę do mieszania i wsypujemy do niego przesiane przez sitko o drobnych oczkach mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 3. Połowę tak przygotowanego ciasta przekładamy do silikonowej formy.
DODAJEMY KAWĘ I KAKAO
Do pozostałej masy dodajemy kawę i kakao. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3. Czekoladowe ciasto także przekładamy do formy, na jasne ciasto. Myjemy pojemnik miksujący.
PARUJEMY BABKĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody. Ciasto w formie delikatnie nakłuwamy i mieszamy widelcem, aby stworzyły się fale. Następnie foremkę nakrywamy folią spożywczą. Umieszczamy ją w nasadce do gotowania na parze i parujemy, używając programugotowanie na parze / czas 60 minut. Gotową babkę wyjmujemy z formy, obracamy i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Po uparowaniu babki zdejmujemy z pojemnika miksującego nasadkę do gotowania na parze i wylewamy wodę. Do pojemnika dodajemy połamaną czekoladę i rozdrabniamy ją, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 7. Następnie zbieramy czekoladę ze ścianek naczynia i dolewamy mleko. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 50°C / obroty 2.
PODAJEMY BABKĘ
Wystudzoną babkę oblewamy polewą i dekorujemy wybranymi ozdobami cukrowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4277,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
356,4 kcal
Tłuszcz
19,2 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
0 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
Kurczak w delikatnym, ale wyrazistym sosie. Tak proste i szybkie danie to świetny pomysł na wyśmienity obiad.

Sałatka z białej fasoli
Spróbuj sałatki z białej fasoli z burakami, orzechami i pestkami granatu, oblanej sosem pomarańczowym!

Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.

Sernik na zimno z mango i nasionami chia
Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!

Sałatka hamburgerowa
Pełna świeżych warzyw i aromatycznego mięsa sałatka zainspirowana hamburgerami. Wypróbuj przepis Pauli na ten nowy sposób podania klasycznego fast foodu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wytrawna tarta Tatin
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.

Ser do naleśników na 4 sposoby
Naleśniki z serem na słodko! Któż ich nie kocha? W zależności od tego, w jaki sposób przygotujemy nadzienie, naleśniki mogą przybrać postać bogatego deseru albo sycącego śniadania. Podstawą jest jednak znajomość przepisu na dobry ser. Jeśli szukasz przepisu, który na stałe zagości w Twojej kuchni, oto 3 propozycje do przetestowania. Wybierz tę, która posmakuje Ci najbardziej!

Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
Tosty z bagietki z wyjątkowymi dodatkami Deluxe to smakowita, a jednocześnie prosta przekąska, którą zachwycisz swoich gości.