zywieniesportowcow.pl

Babka majonezowa limonkowa • przepis • składniki • przygotowanie

W święta postaw na łatwe w przygotowaniu wypieki i zachwyć się wyśmienitą babką z limonkowym lukrem!

Babka majonezowa limonkowa

W święta postaw na łatwe w przygotowaniu wypieki i zachwyć się wyśmienitą babką z limonkowym lukrem!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 150 g
cukier trzcinowy - 150 g
jajko - 5 szt.
majonez - 150 g
mąka ziemniaczana - 120 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
wanilia - 3 g
limonka - 2 szt.
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 20 g
masa cukrowa biała - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BABKĘ:
W misce łączymy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii, aż uzyskamy puszystą masę. Dodajemy majonez i chwilę miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mieszaninę sypkich składników. Na koniec dodajemy sok i skórkę otartą z limonek. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 50-60 minut. Po upieczeniu babkę od razu wyciągamy z formy i odstawiamy na krótką chwilę do przestudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Masę cukrową rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy z niej kwiatki lub inne dowolne kształty. W misce łączymy sok i skórkę otartą z limonki. Stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję lukru.
3.DEKORUJEMY BABKĘ:
Gdy babka delikatnie przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, oblewamy ją lukrem. Następnie odstawiamy babkę do całkowitego wystudzenia i jeszcze raz oblewamy lukrem. Dekorujemy kwiatkami z masy cukrowej.
Babka majonezowa limonkowa

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BABKĘ

W misce łączymy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii, aż uzyskamy puszystą masę. Dodajemy majonez i chwilę miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mieszaninę sypkich składników. Na koniec dodajemy sok i skórkę otartą z limonek. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 50-60 minut. Po upieczeniu babkę od razu wyciągamy z formy i odstawiamy na krótką chwilę do przestudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Masę cukrową rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy z niej kwiatki lub inne dowolne kształty. W misce łączymy sok i skórkę otartą z limonki. Stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję lukru.

3

DEKORUJEMY BABKĘ

Gdy babka delikatnie przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, oblewamy ją lukrem. Następnie odstawiamy babkę do całkowitego wystudzenia i jeszcze raz oblewamy lukrem. Dekorujemy kwiatkami z masy cukrowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4623 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

462,3 kcal

🥑

Tłuszcz

16,1 g

🌾

Węglowodany

74,7 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy

Babka majonezowa limonkowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl