zywieniesportowcow.pl

Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!

Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym

Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cynamon - 0,25 łyżeczki
gałka muszkatołowa mielona - 0,25 łyżeczki
jajko - 3 szt.
marchew - 200 g
olej słonecznikowy - 125 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
rodzynki - 30 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 180 g
orzech pekan - 50 g
cukier brązowy - 50 g
sok z pomarańczy - 2 łyżeczki
lawenda suszona - 1 łyżeczka
serek śmietankowy - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Orzechy grubo siekamy i mieszamy z marchewką oraz rodzynkami. Jaja, brązowy cukier i sól ubijamy na gęsty, jasny krem. Dolewamy olej, mieszając. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i krótko mieszamy. Dodajemy mieszankę z marchwi i bakalii i ponownie mieszamy.
2.PIECZEMY BABECZKI:
Ciasto przekładamy do 12 papilotek na babeczki, które umieszczamy na blasze lub w formie do babeczek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 25-30 minut. Studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK LAWENDOWY:
Cukier i lawendę (w ilości według uznania) dokładnie rozgniatamy w moździerzu. Odsypujemy 2-3 łyżeczki, pozostałą ilość wraz z sokiem pomarańczowym dodajemy do serka i mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki do momentu podania. Przed podaniem na każdej babeczce robimy kleks z lawendowego twarożku, posypujemy pozostałym cukrem z lawendą i dekorujemy kwiatami lawendy.
Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Orzechy grubo siekamy i mieszamy z marchewką oraz rodzynkami. Jaja, brązowy cukier i sól ubijamy na gęsty, jasny krem. Dolewamy olej, mieszając. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i krótko mieszamy. Dodajemy mieszankę z marchwi i bakalii i ponownie mieszamy.

2

PIECZEMY BABECZKI

Ciasto przekładamy do 12 papilotek na babeczki, które umieszczamy na blasze lub w formie do babeczek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 25-30 minut. Studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK LAWENDOWY

Cukier i lawendę (w ilości według uznania) dokładnie rozgniatamy w moździerzu. Odsypujemy 2-3 łyżeczki, pozostałą ilość wraz z sokiem pomarańczowym dodajemy do serka i mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki do momentu podania. Przed podaniem na każdej babeczce robimy kleks z lawendowego twarożku, posypujemy pozostałym cukrem z lawendą i dekorujemy kwiatami lawendy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3874,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

322,9 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

31,1 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl