zywieniesportowcow.pl

4 sposoby na frytki i dipy • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!

4 sposoby na frytki i dipy

Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
jogurt naturalny - 1 łyżka
tymianek suszony - 2 łyżki
szczypior cebuli - 1 łyżka
serek śmietankowy - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
musztarda - 1 łyżeczka
ocet balsamiczny - 1 łyżka
batat - 1 szt.
burak - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
curry - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
majonez - 2 łyżeczki
miód - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 12% - 2 łyżki
tymianek świeży - 10 g
zioła prowansalskie - 1 szczypta
dynia hokkaido - 0,5 szt.
ser gorgonzola - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w miskach i obtaczamy w przyprawach. Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę. Buraka łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce. Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY DIPY:
Dymkę, szczypiorek, czosnek siekamy bardzo drobno. Umieszczamy w misce, dodajemy serek śmietankowy i jogurt. Doprawiamy drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
4 sposoby na frytki i dipy

Czas przygotowania

45 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w miskach i obtaczamy w przyprawach. Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę. Buraka łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce. Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY DIPY

Dymkę, szczypiorek, czosnek siekamy bardzo drobno. Umieszczamy w misce, dodajemy serek śmietankowy i jogurt. Doprawiamy drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1284,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

321,1 kcal

🥑

Tłuszcz

13,7 g

🌾

Węglowodany

44,8 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy

4 sposoby na frytki i dipy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl