zywieniesportowcow.pl

Zupa szparagowa na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Sezon na szparagi jest krótki – póki trwa, sięgnij po prosty przepis Kingi! Przygotuj zupę z zielonych szparagów, wybierając jedną wersję lub… przetestuj wszystkie trzy!

Zupa szparagowa na 3 sposoby

Sezon na szparagi jest krótki – póki trwa, sięgnij po prosty przepis Kingi! Przygotuj zupę z zielonych szparagów, wybierając jedną wersję lub… przetestuj wszystkie trzy!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 500 ml
cebula dymka - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
liść laurowy - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
szparagi zielone - 500 g
szynka serrano - 160 g
paluszki chlebowe - 20 g
Szpinak Baby - 250 g
śmietana wegańska - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY:
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy liść laurowy. Mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i cebule dymki pokrojone na mniejsze kawałki.
2.DODAJEMY BULION I GOTUJEMY ZUPĘ:
Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości szparagów.
3.MIKSUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4.PRZELEWAMY ZUPĘ PRZEZ SITKO:
Gotową zupę przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.
Zupa szparagowa na 3 sposoby

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy liść laurowy. Mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i cebule dymki pokrojone na mniejsze kawałki.

2

DODAJEMY BULION I GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości szparagów.

3

MIKSUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ

Wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4

PRZELEWAMY ZUPĘ PRZEZ SITKO

Gotową zupę przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1134 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

188,7 kcal

🥑

Tłuszcz

10,9 g

🌾

Węglowodany

12,3 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

11,7 g

Podobne przepisy

Zupa szparagowa na 3 sposoby - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl