zywieniesportowcow.pl

Tort Sachera • przepis • składniki • przygotowanie

Tort Sachera to klasyczny wiedeński deser, który zachwyca swoją intensywną czekoladową nutą i subtelnym nadzieniem z morelowej konfitury. Jego wyjątkowy smak, połączenie delikatnego biszkoptu i aksamitnej polewy, sprawia, że wiele osób podróżuje do Wiednia właśnie po to, aby go spróbować. Zrób z nami ten legendarny tort w domowych warunkach!

Tort Sachera

Tort Sachera to klasyczny wiedeński deser, który zachwyca swoją intensywną czekoladową nutą i subtelnym nadzieniem z morelowej konfitury. Jego wyjątkowy smak, połączenie delikatnego biszkoptu i aksamitnej polewy, sprawia, że wiele osób podróżuje do Wiednia właśnie po to, aby go spróbować. Zrób z nami ten legendarny tort w domowych warunkach!

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 125 g
masło - 120 g
cukier - 90 g
jajko - 5 szt.
kakao - 15 g
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
sól - 1 szczypta
dżem morelowy - 250 g
rum brązowy - 80 ml
cukier puder - 170 g
czekolada gorzka - 125 g
woda - 100 ml
morela - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka, a białka do miski. Dodajemy sól do białek i zaczynamy ubijać. Gdy piana się zagęści, dodajemy powoli cukier i ubijamy na sztywno.
2.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM PUDREM:
Do drugiej miski dodajemy masło oraz cukier puder i ucieramy na średnich obrotach, aż masa zrobi się puszysta i powoli dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy, aż wszystko się połączy.
3.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ:
Do rondelka wrzucamy czekoladę i rozpuszczamy ją, a potem dodajemy do masy z żółtek i miksujemy, aż do połączenia w jednolitą masę.
4.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do masy z żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i miksujemy mikserem ustawionym na małe obroty.
5.ŁĄCZYMY OBIE MASY:
Przekładamy białka z masą jajeczną i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
6.PIECZEMY CIASTO:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej ciasto i wsuwamy do piekarnika. Ciasto pieczemy 45-50 minut.
7.WYCIĄGAMY CIASTO Z PIECA:
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, najlepiej do góry nogami na kratce do studzenia.
8.PRZECINAMY CIASTO NA DWA BLATY:
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, a każdy z nich nasączamy rumem.
9.SMARUJEMY BLATY MARMOLADĄ:
Jedną połowę ciasta smarujemy ¾ porcji marmolady i nakładamy na nią drugi blat ciasta. Potem smarujemy marmoladą wierzch ciasta i wszystkie boki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki.
10.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Do umytego i osuszonego rondelka po czekoladzie wsypujemy cukier puder i dodajemy wodę. Gotujemy, aż cukier się rozpuści.
11.DODAJEMY CZEKOLADĘ:
Czekoladę kroimy i dodajemy do ciepłego syropu cukrowego. Garnek ściągamy z kuchenki i miksujemy na gładką masę. Polewę przecieramy przez sito, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
12.OZDABIAMY CIASTO:
Gotową polewę wylewamy na ciasto, zaczynając od samego wierzchu. Staramy się rozprowadzić szpatułką polewę też na bokach.
13.CHŁODZIMY CIASTO:
Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na 1,5 godziny albo więcej. Kroimy dopiero wtedy, kiedy polewa stężeje.
14.DODAJEMY MORELE:
Morele delikatnie sparzamy i ściągamy z nich skórkę, a następnie wyciągamy z nich pestkę i kroimy w plastry, a potem ozdabiamy nimi kawałki tortu.
Tort Sachera

Czas przygotowania

190 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka, a białka do miski. Dodajemy sól do białek i zaczynamy ubijać. Gdy piana się zagęści, dodajemy powoli cukier i ubijamy na sztywno.

2

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM PUDREM

Do drugiej miski dodajemy masło oraz cukier puder i ucieramy na średnich obrotach, aż masa zrobi się puszysta i powoli dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy, aż wszystko się połączy.

3

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Do rondelka wrzucamy czekoladę i rozpuszczamy ją, a potem dodajemy do masy z żółtek i miksujemy, aż do połączenia w jednolitą masę.

4

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do masy z żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i miksujemy mikserem ustawionym na małe obroty.

5

ŁĄCZYMY OBIE MASY

Przekładamy białka z masą jajeczną i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.

6

PIECZEMY CIASTO

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej ciasto i wsuwamy do piekarnika. Ciasto pieczemy 45-50 minut.

7

WYCIĄGAMY CIASTO Z PIECA

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, najlepiej do góry nogami na kratce do studzenia.

8

PRZECINAMY CIASTO NA DWA BLATY

Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, a każdy z nich nasączamy rumem.

9

SMARUJEMY BLATY MARMOLADĄ

Jedną połowę ciasta smarujemy ¾ porcji marmolady i nakładamy na nią drugi blat ciasta. Potem smarujemy marmoladą wierzch ciasta i wszystkie boki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki.

10

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do umytego i osuszonego rondelka po czekoladzie wsypujemy cukier puder i dodajemy wodę. Gotujemy, aż cukier się rozpuści.

11

DODAJEMY CZEKOLADĘ

Czekoladę kroimy i dodajemy do ciepłego syropu cukrowego. Garnek ściągamy z kuchenki i miksujemy na gładką masę. Polewę przecieramy przez sito, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.

12

OZDABIAMY CIASTO

Gotową polewę wylewamy na ciasto, zaczynając od samego wierzchu. Staramy się rozprowadzić szpatułką polewę też na bokach.

13

CHŁODZIMY CIASTO

Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na 1,5 godziny albo więcej. Kroimy dopiero wtedy, kiedy polewa stężeje.

14

DODAJEMY MORELE

Morele delikatnie sparzamy i ściągamy z nich skórkę, a następnie wyciągamy z nich pestkę i kroimy w plastry, a potem ozdabiamy nimi kawałki tortu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5629,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

804,2 kcal

🥑

Tłuszcz

33,9 g

🌾

Węglowodany

110,4 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy

Tort Sachera - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl