zywieniesportowcow.pl

Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto z płatków śniadaniowych? Paweł ma na nie świetny przepis! Prosta tarta z kremem waniliowym na spodzie z płatków cynamonowych zasmakuje fanom słodkości w każdym wieku. Spróbuj!

Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych

Ciasto z płatków śniadaniowych? Paweł ma na nie świetny przepis! Prosta tarta z kremem waniliowym na spodzie z płatków cynamonowych zasmakuje fanom słodkości w każdym wieku. Spróbuj!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

płatki cini minis - 250 g
masło - 100 g
serek homogenizowany waniliowy - 400 g
śmietana 30% - 400 ml
czekolada mleczna - 100 g
płatki czekoladowe kuleczki - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY PŁATKI CYNAMONOWE:
Płatki cynamonowe przesypujemy do dużej miski (ok. 2 garści płatków odkładamy do późniejszego wykorzystania) i zalewamy śmietanką. Miskę wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
2.MIELEMY PŁATKI CYNAMONOWE:
Odłożone wcześniej 2 garście suchych płatków cynamonowych przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, mieląc je na drobną mączkę.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD:
Do zmielonej masy z namoczonych płatków cynamonowych dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy, aż składniki się połączą.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY:
Zebraną wcześniej śmietankę, w której namaczaliśmy płatki cynamonowe, przelewamy do naczynia robota i ubijamy na sztywną pianę.
5.SKŁADAMY TARTĘ:
Krem waniliowy nakładamy na schłodzony spód tarty, równomiernie rozprowadzamy w formie i wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
6.DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ:
Schłodzoną tartę wyjmujemy z formy.
Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY PŁATKI CYNAMONOWE

Płatki cynamonowe przesypujemy do dużej miski (ok. 2 garści płatków odkładamy do późniejszego wykorzystania) i zalewamy śmietanką. Miskę wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.

2

MIELEMY PŁATKI CYNAMONOWE

Odłożone wcześniej 2 garście suchych płatków cynamonowych przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, mieląc je na drobną mączkę.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Do zmielonej masy z namoczonych płatków cynamonowych dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy, aż składniki się połączą.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY

Zebraną wcześniej śmietankę, w której namaczaliśmy płatki cynamonowe, przelewamy do naczynia robota i ubijamy na sztywną pianę.

5

SKŁADAMY TARTĘ

Krem waniliowy nakładamy na schłodzony spód tarty, równomiernie rozprowadzamy w formie i wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.

6

DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ

Schłodzoną tartę wyjmujemy z formy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4022,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

335,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20,4 g

🌾

Węglowodany

32,3 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl