zywieniesportowcow.pl

Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.

Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej

Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 50 ml
pieczarka - 250 g
rozmaryn świeży - 64 g
sól jodowana - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE GRZYBY:
oczyszczamy.
2.CUKINIĘ MYJEMY I:
kroimy w plasterki o grubości 1,5 cm.
3.Z CZUBKÓW GAŁĄZEK:
rozmarynu (2-3 cm) obrywamy igiełki. 1 ŁYŻECZKĘ DROBNO: siekamy (resztę wykorzystujemy w inny sposób).
4.CUKINIĘ I GRZYBY:
nakłuwamy na przemian na gałązki rozmarynu.
5.CZOSNEK OBIERAMY I:
przeciskamy przez praskę.
6.MIESZAMY Z POSIEKANYM:
rozmarynem, oliwą, solą i pieprzem.
7.SZASZŁYKI SMARUJEMY ZE:
wszystkich stron i wstawiamy pod przykryciem co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
8.PRZED GRILLOWANIEM SZASZŁYKI:
osączamy (marynatę zbieramy).
9.SZASZŁYKI GRILLUJEMY Z:
każdej strony przez 6-8 minut, smarując przy tym marynatą.
Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE GRZYBY

oczyszczamy.

2

CUKINIĘ MYJEMY I

kroimy w plasterki o grubości 1,5 cm.

3

Z CZUBKÓW GAŁĄZEK

rozmarynu (2-3 cm) obrywamy igiełki. 1 ŁYŻECZKĘ DROBNO: siekamy (resztę wykorzystujemy w inny sposób).

4

CUKINIĘ I GRZYBY

nakłuwamy na przemian na gałązki rozmarynu.

5

CZOSNEK OBIERAMY I

przeciskamy przez praskę.

6

MIESZAMY Z POSIEKANYM

rozmarynem, oliwą, solą i pieprzem.

7

SZASZŁYKI SMARUJEMY ZE

wszystkich stron i wstawiamy pod przykryciem co najmniej na 1 godzinę do lodówki.

8

PRZED GRILLOWANIEM SZASZŁYKI

osączamy (marynatę zbieramy).

9

SZASZŁYKI GRILLUJEMY Z

każdej strony przez 6-8 minut, smarując przy tym marynatą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

548,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

137,2 kcal

🥑

Tłuszcz

9,5 g

🌾

Węglowodany

11,9 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

4,2 g

Podobne przepisy

Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl