Sałatka ziemniaczana do grilla • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Wlej do garnka litr wody, a następnie dodaj łyżeczkę soli, cukier oraz ocet. Ziemniaki wrzuć do wody i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).
ODCEDZAMY ZIEMNIAKI
Odlej wodę z garnka, a ziemniaki odcedź na sicie.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miski wlej oliwę, resztę soli oraz paprykę i pieprz. Przeciśnij czosnek przez praskę i także dodaj do miski. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do reszty składników. Wymieszaj.
ROZKŁADAMY ZIEMNIAKI NA BLASZE
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Połóż ziemniaki na papierze, tak aby pozostawić między nimi puste miejsca.
ROZGNIATAMY I PRZYPRAWIAMY ZIEMNIAKI
Każdego ziemniaka rozgnieć dnem szklanki, a następnie posmaruj marynatą.
WKŁADAMY ZIEMNIAKI DO PIECA
Blaszkę z ziemniakami wsuń do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż skórka się zarumieni. Miskę umyj i osusz.
STUDZIMY ZIEMNIAKI
Gotowe smashed potatoes wyciągnij z pieca i pozwól im wystygnąć, a w międzyczasie przygotuj resztę składników sałatki.
KROIMY SKŁADNIKI
Ogórka starannie umyj i osusz, a następnie przekrój wzdłuż na dwie połówki. Każdą połówkę przekrój wzdłuż na pół, a potem pokrój w kawałki o grubości ok. 1 cm. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do miski. Następnie przejdź do szatkowania wszystkich ziół. Przełóż je do miski i wymieszaj.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Do małej miseczki dodaj jogurt, a następnie wyciśnij do niej sok z ½ cytryny. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
PRZEKŁADAMY SOS DO MISKI Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW
Gotowy sos przełóż do miski i wymieszaj z resztą dodatków.
DODAJEMY SMASHED POTATOES
Wystudzone ziemniaki dodaj do miski, a potem wymieszaj całość tak, aby sos całkowicie je pokrył. I gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1106,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
276,6 kcal
Tłuszcz
5,6 g
Węglowodany
39,8 g
Błonnik
5 g
Białko
18,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smoothie z borówkami i brzoskwiniami
Kiedy temperatura za oknem wzrasta, z odsieczą przychodzi smoothie. Spróbuj miksu jogurtu z borówkami i brzoskwiniami.

Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!

Czekoladowe doniczki z truskawkami
Wyjątkowo pomysłowy deser przypominający kształtem doniczkę, kryjący w sobie pyszną galaretkę truskawkową z kawałkami owoców. Przygotuj go i zaskocz najbliższych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!

Świąteczne bałwanki
Świąteczne bałwanki to superokazja do smacznych i rodzinnych zabaw w kuchni. Przygotujecie wspólnie urocze figurki, które mogą służyć za dekorację świątecznego stołu lub słodki podarunek dla przyjaciół!

Kokosanki
Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!