zywieniesportowcow.pl

Pyszne ciasto gryczane • przepis • składniki • przygotowanie

Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!

Pyszne ciasto gryczane

Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajko - 5 szt.
cukier trzcinowy - 180 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
kasza gryczana - 180 g
mąka pszenna - 120 g
żurawina suszona - 50 g
czekolada deserowa - 150 g
masło - 20 g
śmietana 30% - 50 ml
orzechy arachidowe - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
2.CIASTO KASZĘ GRYCZANĄ:
gotujemy w 400 ml wody pod przykryciem, na małym ogniu, przez mniej więcej 20-25 minut, do miękkości.
3.ODSTAWIAMY DO:
wystudzenia.
4.PO UGOTOWANIU I:
ostudzeniu kaszę mielemy przy użyciu maszynki do mielenia lub miksera z ostrymi nożami.
5.W GARNKU PODGRZEWAMY:
masło, tak by się rozpuściło.
6.ODROBINĄ MASŁA SMARUJEMY:
formę do pieczenia o wymiarach 30x11 cm (możemy użyć okruszków po biszkoptach do posypania wnętrza formy).
7.DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA:
wrzucamy kawałki czekolady, całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.
8.JAJKA UBIJAMY Z:
cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.
9.DALEJ UBIJAJĄC JAJKA,:
stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę.
10.DO CIASTA WSYPUJEMY:
przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.
11.NA KOŃCU DODAJEMY:
posiekaną żurawinę i połowę grubo posiekanych orzechów ziemnych. CIASTO PRZEKŁADAMY DO: formy.
12.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
180°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (do próby suchego patyczka).
13.ZOSTAWIAMY DO:
wystygnięcia. POLEWA CZEKOLADOWA ZAGOTOWUJEMY: śmietankę.
14.KAWAŁKI CZEKOLADY WRZUCAMY:
do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady.
15.NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE:
masło. MIESZAMY.
16.DEKORACJA POWIERZCHNIE WYSTUDZONEGO:
ciasta możemy wyrównać za pomocą noża.
17.DELIKATNIE POLEWAMY POLEWĄ:
czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.
Pyszne ciasto gryczane

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

2

CIASTO KASZĘ GRYCZANĄ

gotujemy w 400 ml wody pod przykryciem, na małym ogniu, przez mniej więcej 20-25 minut, do miękkości.

3

ODSTAWIAMY DO

wystudzenia.

4

PO UGOTOWANIU I

ostudzeniu kaszę mielemy przy użyciu maszynki do mielenia lub miksera z ostrymi nożami.

5

W GARNKU PODGRZEWAMY

masło, tak by się rozpuściło.

6

ODROBINĄ MASŁA SMARUJEMY

formę do pieczenia o wymiarach 30x11 cm (możemy użyć okruszków po biszkoptach do posypania wnętrza formy).

7

DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA

wrzucamy kawałki czekolady, całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.

8

JAJKA UBIJAMY Z

cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.

9

DALEJ UBIJAJĄC JAJKA,

stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę.

10

DO CIASTA WSYPUJEMY

przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.

11

NA KOŃCU DODAJEMY

posiekaną żurawinę i połowę grubo posiekanych orzechów ziemnych. CIASTO PRZEKŁADAMY DO: formy.

12

PIECZEMY W TEMPERATURZE

180°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (do próby suchego patyczka).

13

ZOSTAWIAMY DO

wystygnięcia. POLEWA CZEKOLADOWA ZAGOTOWUJEMY: śmietankę.

14

KAWAŁKI CZEKOLADY WRZUCAMY

do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady.

15

NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE

masło. MIESZAMY.

16

DEKORACJA POWIERZCHNIE WYSTUDZONEGO

ciasta możemy wyrównać za pomocą noża.

17

DELIKATNIE POLEWAMY POLEWĄ

czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5302 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

530,2 kcal

🥑

Tłuszcz

28,6 g

🌾

Węglowodany

57,6 g

🥬

Błonnik

9,9 g

💪

Białko

9,9 g

Podobne przepisy

Pyszne ciasto gryczane - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl