zywieniesportowcow.pl

Proziaki – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.

Proziaki – przepis

Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka razowa - 450 g
kefir - 210 ml
jajko - 1 szt.
soda oczyszczona - 5,5 g
sól - 5 g
cukier - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESIEWAMY MĄKĘ I SODĘ DO MISKI:
Do dużej miski przesiej sodę i mąkę pszenną (ok. 410 g), dodaj także sól.
2.DODAJEMY JAJKO I KEFIR:
Do sypkich składników dodaj jajko oraz kefir. Wsyp także cukier i wymieszaj.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Gdy składniki się połączą zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się delikatnie klejące.
4.WAŁKUJEMY CIASTO:
Przełóż ciasto na blat i delikatnie podsyp je mąką. Rozwałkuj na placek o grubości 1-1,5 cm.
5.WYKRAWAMY CIASTO:
Wykrój z ciasta krążki o średnicy 8 cm. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj, a potem wykrój. Czynność powtarzaj do momentu, w którym skończy się ciasto.
6.ZOSTAWIAMY CIASTO:
Gotowe krążki odłóż, przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut, aby delikatnie wyrosły.
7.SMAŻYMY PROZIAKI:
Rozgrzej patelnię i ustaw ją na średnim ogniu. Połóż na niej kilka proziaków, a następnie podpiekaj po 1-2 minuty na stronę. Proces ten powtórz kilkukrotnie, tak do ok. 12 minut. W ten sposób proziaki urosną i delikatnie się zarumienią, ale nie będą przypalone.
8.PODAJEMY PROZIAKI:
Gotowe proziaki podaj z dodatkiem smakowego masła i szklanki mleka. Możesz także polać je ulubionym sosem albo wykorzystać tak, jak bułki — do kanapek, maczania w zupie czy jako towarzystwo dla sałatki.
Proziaki – przepis

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESIEWAMY MĄKĘ I SODĘ DO MISKI

Do dużej miski przesiej sodę i mąkę pszenną (ok. 410 g), dodaj także sól.

2

DODAJEMY JAJKO I KEFIR

Do sypkich składników dodaj jajko oraz kefir. Wsyp także cukier i wymieszaj.

3

WYRABIAMY CIASTO

Gdy składniki się połączą zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się delikatnie klejące.

4

WAŁKUJEMY CIASTO

Przełóż ciasto na blat i delikatnie podsyp je mąką. Rozwałkuj na placek o grubości 1-1,5 cm.

5

WYKRAWAMY CIASTO

Wykrój z ciasta krążki o średnicy 8 cm. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj, a potem wykrój. Czynność powtarzaj do momentu, w którym skończy się ciasto.

6

ZOSTAWIAMY CIASTO

Gotowe krążki odłóż, przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut, aby delikatnie wyrosły.

7

SMAŻYMY PROZIAKI

Rozgrzej patelnię i ustaw ją na średnim ogniu. Połóż na niej kilka proziaków, a następnie podpiekaj po 1-2 minuty na stronę. Proces ten powtórz kilkukrotnie, tak do ok. 12 minut. W ten sposób proziaki urosną i delikatnie się zarumienią, ale nie będą przypalone.

8

PODAJEMY PROZIAKI

Gotowe proziaki podaj z dodatkiem smakowego masła i szklanki mleka. Możesz także polać je ulubionym sosem albo wykorzystać tak, jak bułki — do kanapek, maczania w zupie czy jako towarzystwo dla sałatki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1740,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

290 kcal

🥑

Tłuszcz

2,3 g

🌾

Węglowodany

58,5 g

🥬

Błonnik

8,9 g

💪

Białko

10,6 g

Podobne przepisy

Proziaki – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl