Placki z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BATATY
Bataty myjemy i obieramy, a potem ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski.
KROIMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy, a potem wrzucamy ją do miski.
DODAJEMY CZOSNEK I PRZYPRAWY
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, gałką i papryką.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do miski wbijamy jajka, dodajemy skrobię oraz mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy łyżkę oleju i znowu mieszamy.
SMAŻYMY PLACKI
Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i nakładamy na nią większą łyżkę masy z batatów. Rozprowadzamy ją po powierzchni patelni, aby utworzyć cienki placek. Smażymy z obu stron po 3 minuty na każdą na średnim ogniu. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i smażymy kolejny placek.
PODAJEMY PLACKI
Placki podajemy z dowolnymi składnikami np. z sosem czosnkowym i natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1544,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
308,9 kcal
Tłuszcz
13,7 g
Węglowodany
41,6 g
Błonnik
4,5 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!

Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!

3 sposoby na chutney jabłkowy
Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffinki ze śliwkami
Delikatne muffinki ze śliwkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia lub drugie śniadanie do szkoły i pracy. Sprawdź ten smak!

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.

Sałatka w słoiku na 3 sposoby
Kwadrans akademicki – tyle czasu wystarczy, by przygotować prostą i szybką warstwową sałatkę studencką w słoiku! Który wariant wypróbujecie jako pierwszy?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto czekoladowa chmura
Obłędnie delikatne, kruche i wyjątkowe ciasto o głębokim smaku czekolady. Przygotujesz je bez mąki, z wykorzystaniem kilku prostych składników. Słodycz idealna!

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!

Koktajle na detoks
Wyciśnij moc z owoców dzięki przepisowi Darii na dwa oczyszczające koktajle! Idealne po treningu i na początek dnia!