zywieniesportowcow.pl

Pesto z kolendry • przepis • składniki • przygotowanie

Pesto na bazie kolendry to stosunkowo nowa wariacja na temat klasycznego pesto alla Genovese. Inspirujący i charakterystyczny smak kolendry przełamany kremowym serem i chrupkością orzechów – czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się sam!

Pesto z kolendry

Pesto na bazie kolendry to stosunkowo nowa wariacja na temat klasycznego pesto alla Genovese. Inspirujący i charakterystyczny smak kolendry przełamany kremowym serem i chrupkością orzechów – czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się sam!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kolendra świeża - 60 g
oliwa extra virgin - 70 ml
parmezan - 50 g
sok z limonki - 10 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
sól - 0,75 g
pieprz czarny - 0,5 g
orzechy ziemne prażone - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZOWE PRODUKTY:
Świeżą kolendrę – listki, bez łodyg – umyj na sicie, a potem osusz ręcznikiem. Czosnek obierz i przełóż do moździerza.
2.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI:
Do moździerza dodaj także orzeszki fistaszkowe i rozgnieć je wraz z czosnkiem na gładką masę. Gdy jej konsystencja zacznie robić się w miarę jednolita, dodaj listki kolendry i ponownie rozetrzyj.
3.DODAJEMY TŁUSZCZ:
Do moździerza dodaj odrobinę oliwy i zacznij wtłaczać ją w masę. Powoli dodawaj całość oliwy do momentu, aż masa stanie się gładka i kremowa.
4.DODAJEMY SER I SOK Z LIMONKI:
Na tarce zetrzyj ser i dodaj go do masy, a następnie rozgnieć tłuczkiem tak, aby połączył się z resztą składników. Dodaj także sok z limonki i ponownie wymieszaj.
5.DOPRAWIAMY PESTO:
Spróbuj pesto – jeśli nie jest wystarczająco słone, dodaj sól. Jeśli jego słoność Ci odpowiada, pomiń sól z przepisu i dodaj tylko pieprz. Całość wymieszaj.
6.PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA:
Kolendrowe pesto przełóż do słoika, a następnie zalej jego wierzch odrobiną oliwy. W ten sposób przedłużysz świeżość pesto, zachowując jego piękny, zielony kolor.
Pesto z kolendry

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZOWE PRODUKTY

Świeżą kolendrę – listki, bez łodyg – umyj na sicie, a potem osusz ręcznikiem. Czosnek obierz i przełóż do moździerza.

2

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI

Do moździerza dodaj także orzeszki fistaszkowe i rozgnieć je wraz z czosnkiem na gładką masę. Gdy jej konsystencja zacznie robić się w miarę jednolita, dodaj listki kolendry i ponownie rozetrzyj.

3

DODAJEMY TŁUSZCZ

Do moździerza dodaj odrobinę oliwy i zacznij wtłaczać ją w masę. Powoli dodawaj całość oliwy do momentu, aż masa stanie się gładka i kremowa.

4

DODAJEMY SER I SOK Z LIMONKI

Na tarce zetrzyj ser i dodaj go do masy, a następnie rozgnieć tłuczkiem tak, aby połączył się z resztą składników. Dodaj także sok z limonki i ponownie wymieszaj.

5

DOPRAWIAMY PESTO

Spróbuj pesto – jeśli nie jest wystarczająco słone, dodaj sól. Jeśli jego słoność Ci odpowiada, pomiń sól z przepisu i dodaj tylko pieprz. Całość wymieszaj.

6

PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA

Kolendrowe pesto przełóż do słoika, a następnie zalej jego wierzch odrobiną oliwy. W ten sposób przedłużysz świeżość pesto, zachowując jego piękny, zielony kolor.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

533,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

133,3 kcal

🥑

Tłuszcz

9,3 g

🌾

Węglowodany

3,5 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy

Pesto z kolendry - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl