Omlet cesarski • przepis • składniki • przygotowanie
Najbardziej puszysty omlet, który swoją konsystencją przypomina naleśniki, czyli omlet cesarski! Podzielony na niewielkie kawałki i podany z pysznym sosem oraz świeżymi owocami sprawi, że Twoje śniadania na słodko zyskają zupełnie nową jakość.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mrożone owoce leśne razem z cukrem podgrzewamy na patelni. Kiedy woda wyparuje, a z owoców powstanie swego rodzaju konfitura, zdejmujemy je z patelni i przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Białka oddzielamy od żółtek i odkładamy je na bok. Żółtka dodajemy do miski z mąką i ekstraktem waniliowym. Do tak przygotowanych składników stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając masę. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta. Całość delikatnie mieszamy, aby ciasto pozostało puszyste.
SMAŻYMY OMLET
Na patelni roztapiamy masło klarowane. Kiedy patelnia będzie mocno rozgrzana, a masło roztopione, na patelnię wylewamy ciasto. Patelnię przykrywamy pokrywą i smażymy omlet na jak najmniejszym ogniu przez ok. 10 minut lub do momentu, aż góra się zetnie. Tak przygotowany omlet odwracamy na drugą stronę, podsmażamy na złoty kolor i rozdzielamy za pomocą szpatuły na kwadraty. Całość mieszamy.
PODAJEMY OMLET
Gotowy omlet przekładamy na talerz i ozdabiamy podsmażonymi z cukrem owocami lasu oraz serkiem homogenizowanym. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wraz z malinami i borówkami układamy je na omlecie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1231,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
615,8 kcal
Tłuszcz
24,4 g
Węglowodany
73,7 g
Błonnik
1,6 g
Białko
19,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babeczki marmurkowe z czekoladą
Klasyczna babka marmurkowa w formie… babeczek? Czemu nie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na babeczki, które staną się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!

Krewetki z ananasem podawane na ciepło
Jesteś miłośnikiem krewetek? Wypróbuj połączenie z ananasem i zaserwuj je na ciepło. Pyszny, szybki i łatwy przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!

Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
Ten przepis to propozycja dla miłośników wytrawnych konfitur. Pomidory z gorczycą i papryką będą świetnym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj koniecznie!

Mozzarella sticks - mozarella panierowana
Z zewnątrz: chrupiąca panierka, w środku: rozpływający się w ustach ser. Tak przygotowana mozzarella, podana z sosem z suszonych pomidorów, będzie idealną sylwestrową przekąską!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dip z ciecierzycy
Delikatna konsystencja i wyrazisty charakter dipu z ciecierzycy to wyjątkowe połączenie, w którym zdecydowanie warto zasmakować. Przygotuj tę przekąskę na sylwestra i podaj ją ze snackami z ciasta francuskiego!

Babeczki pistacjowe
Delikatny smak orzechów pistacjowych w połączeniu z innymi składnikami to recepta na udany wypiek. Muffinki pistacjowe, bo o nich mowa, stanowi ą doskonałą propozycję dla tych, którzy lubią podążać za trendami. Odkryj nasz przepis na obłędne babeczki pistacjowe!

Wrapy sushi
Smaczna przekąska idealna na lunch w pracy czy szkole, a także jako pożywna kolacja. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego niesamowicie smaczne sushi wrapy zostaną w twojej kuchni na dłużej.