zywieniesportowcow.pl

Nektarynki w miodzie i cynamonie z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Otulone w słodko-cynamonowej marynacie nektarynki podbiją podniebienia wszystkich fanów owocowych deserów. Podawane na ciepło z porcją lodów waniliowych tworzą niezwykłe doświadczenie smakowe.

Nektarynki w miodzie i cynamonie z airfryera

Otulone w słodko-cynamonowej marynacie nektarynki podbiją podniebienia wszystkich fanów owocowych deserów. Podawane na ciepło z porcją lodów waniliowych tworzą niezwykłe doświadczenie smakowe.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

nektarynka - 3 szt.
miód - 2 łyżki
cynamon - 0,5 łyżeczki
masło - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
lody waniliowe - 3 gałki
tymianek świeży - 3 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY NEKTARYNKI:
Nektarynki myjemy, rozkrajamy na połówki i usuwamy pestki.
2.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
W małej miseczce łączymy miód, cynamon, rozpuszczone masło i sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.MARYNUJEMY OWOCE:
Pokojone nektarynki wkładamy do miski. Zalewamy je marynatą i dokładnie mieszamy, by owoce pokryły się równomiernie.
4.PIECZEMY OWOCE W AIRFRYERZE:
Koszyk airfryera wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy w nim nektarynki. Ustawiamy temperaturę na 180°C i pieczemy przez 8 minut, aż owoce staną się miękkie i lekko skarmelizowane.
5.PODAJEMY DESER:
Upieczone owoce posypujemy listkami tymianku. Najlepiej smakują podane na ciepło np. z lodami waniliowymi, jogurtem greckim lub jako dodatek do naleśników.
Nektarynki w miodzie i cynamonie z airfryera

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY NEKTARYNKI

Nektarynki myjemy, rozkrajamy na połówki i usuwamy pestki.

2

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

W małej miseczce łączymy miód, cynamon, rozpuszczone masło i sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

3

MARYNUJEMY OWOCE

Pokojone nektarynki wkładamy do miski. Zalewamy je marynatą i dokładnie mieszamy, by owoce pokryły się równomiernie.

4

PIECZEMY OWOCE W AIRFRYERZE

Koszyk airfryera wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy w nim nektarynki. Ustawiamy temperaturę na 180°C i pieczemy przez 8 minut, aż owoce staną się miękkie i lekko skarmelizowane.

5

PODAJEMY DESER

Upieczone owoce posypujemy listkami tymianku. Najlepiej smakują podane na ciepło np. z lodami waniliowymi, jogurtem greckim lub jako dodatek do naleśników.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

832,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

277,4 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

41,5 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy

Nektarynki w miodzie i cynamonie z airfryera - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl