zywieniesportowcow.pl

Najlepsza babka majonezowa • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj sobie pyszną babkę majonezową! Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to naprawdę szybko. Wypróbuj przepis i ciesz się babką przepełnioną waniliowym aromatem.

Najlepsza babka majonezowa

Przygotuj sobie pyszną babkę majonezową! Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to naprawdę szybko. Wypróbuj przepis i ciesz się babką przepełnioną waniliowym aromatem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 4 szt.
cukier - 150 g
majonez - 130 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
mąka pszenna - 80 g
budyń waniliowy - 80 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
cukier puder -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ Z MĄKĄ, FORMĘ I PIEKARNIK:
Odważamy mąkę i wsypujemy ją do szklanej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, budyń waniliowy i sól. Całość odstawiamy na bok. Następnie przygotowujemy formę do pieczenia babki. Smarujemy ją masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C z funkcją grzania góra -dół.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO:
Do misy termorobota MC Smart wkładamy mieszadło. Następnie odważamy cukier. Dodajemy jajka i ucieramy składniki, korzystając z programu „własne ustawienia”/ czas: 6 minut / temperatura: 37°C / obroty: 3. Po 5 minutach przez otwór w pokrywie urządzenia dodajemy po łyżce majonezu.
3.PIECZEMY CIASTO:
Masę przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy 45-50 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka włożonego w środek ciasta. Po ostygnięciu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
 Najlepsza babka majonezowa

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ Z MĄKĄ, FORMĘ I PIEKARNIK

Odważamy mąkę i wsypujemy ją do szklanej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, budyń waniliowy i sól. Całość odstawiamy na bok. Następnie przygotowujemy formę do pieczenia babki. Smarujemy ją masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C z funkcją grzania góra -dół.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO

Do misy termorobota MC Smart wkładamy mieszadło. Następnie odważamy cukier. Dodajemy jajka i ucieramy składniki, korzystając z programu „własne ustawienia”/ czas: 6 minut / temperatura: 37°C / obroty: 3. Po 5 minutach przez otwór w pokrywie urządzenia dodajemy po łyżce majonezu.

3

PIECZEMY CIASTO

Masę przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy 45-50 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka włożonego w środek ciasta. Po ostygnięciu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2412,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

241,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,1 g

🌾

Węglowodany

29,7 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

3,7 g

Podobne przepisy

Najlepsza babka majonezowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl